23 Şubat 2013 Cumartesi

Yüzümüzü Ortadoğu'ya döndük

Marshall Fonu tarafından bu yıl onuncusu gerçekleştirilen ‘Transatlantik Eğilimler Araştırması’na göre Türkiye, Ortadoğu’yu bölgesel ittifaklar açısından daha önemli görüyor.


Her yıl Marshall fonu tarafından Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da yaşayanların dünya görüşlerini saptamak amacıyla yapılan “Transatlantik Eğilimler 2011” araştırması sonuçlarına göre, her iki kıtada yaşayanların eğilim ve görüşleri değişiyor. Türkiye, araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında 2004 yılından bu yana en köklü değişmleri yaşayan ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle güvenlik politikası ve bölgesel ittifaklar açısından Türkiye, Orta Doğu ülkelerini ABD ve Avrupa’ya göre daha önemli buluyor.

Araştırmaya göre Türklerin yüzde 42’si Ortadoğu’daki komşularının, Türkiye’nin güvenlik çıkarları açısından AB’den daha önemli olduğunu savunuyor. Ortadoğu’yu ekonomik açıdan da daha önemli bulanların oranı ise yüzde 43. Yine aynı doğrultuda her beş kişiden biri uluslararası konularda Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleri ile işbirliği içerisinde olmasını destekliyor. Bu noktada kamuoyunun görüşlerinin, komşularla olumlu ilişkiler kurulmasını ön gören Türk dış politikası ile aynı doğrultuda olduğu görülüyor. Türkiye’de AB üyeliğine olumlu bakanlar da 2010 yılına kıyasla yüzde 10 oranında artmış. Yani neredeyse Türkiye’de her iki kişiden biri AB üyeliğini destekliyor.

‘ABD İLE İLİŞKİLER SOĞUYOR’
Araştırma, her ne kadar bu yıl AB ve NATO konusunda geçen yıla oranla daha olumlu görüş bildirseler de Türklerin yüzde 62’sinin ABD’ye karşı olumsuz duygular beslediğini gösteriyor. Öte yandan Amerikan karşıtlığı geçen yıla oranla yüzde 11 oranında hafifleyerek yüzde 38’e düşmüş. Rakamlara göre yine de Türkiye’de ciddi bir ABD karşıtlığı var.
PEKİ AB TÜRKİYE’YE NASIL BAKIYOR?
Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin AB üyeliğine desteği en fazla 2006 yılında görülüyordu. Bu yıl desteğin geçen yıllara oranla daha yüksek olduğu görülse bile 2006 yılındaki rakamlara hala ulaşılabilmiş değil. Araştırmaya katılanların yarısı Türkiye’nin üyeliğinin AB için ekonomik açıdan iyi olmadığına inandıklarını belirtmiş. Zira araştırmaya katılan AB vatandaşlarının yüzde 39’u Türkiye’nin üyeliğinin ne iyi ne de kötü olacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 29’u Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemezken yüzde 26’sı ise destekliyor. Türkiye’nin üyeliğine en çok destek veren ülke Romanya olurken, Fransa ve Almanya’nın karşıt tavrı bu araştırmada da belirgin. Araştırma,  İsveç, İngiltere ve Hollanda’nın  Türkiye’nin AB’ye gireceğine inanan ülkeler olduğunu gösteriyor.

‘ABD’NİN ODAĞI ARTIK AVRUPA DEĞİL’
Araştırma, ABD için de ilginç bulgular ortaya koyuyor. Buna göre Amerikalıların yarıdan fazlası Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinin ulusal çıkarlar açısından AB üyelerine kıyasla daha önemli olduğuna inanıyor. Bu 2004 yılından bu yana oluşturulan araştırma verileri ile karşılaştırıldığında. ABD’nin yönünü Avrupa’dan Asya’ya çevirdiği olarak da algılanabilir. Nitekim Amerikalılar’ın Asya ülkelerine verdikleri önemde yüzde 20’nin üzerinde bir artış görülüyor. Öte yandan AB ülkelerinin ABD’yi kendilerine Asya ülkelerine oranla daha yakın ve önemli bulduğu olgusu geçerliliğini koruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder