23 Şubat 2013 Cumartesi

Şizofreni ve sara hastalıkları arasında bağ var

Yeni yayımlanan bir bilimsel araştırmadaşizofreni ile sara hastalıkları arasında çift taraflı bir bağ bulunduğu iddia edildi.
Tayvanlı bilim adamlarının yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre şizofreni hastalarının sara belirtilileri gösterme oranı, sağlıklı kişilere göre altı kata daha fazla.Öte yandan, erkek sara hastalarında şizofreni oranının kadınlara göre daha yüksek olduğu tespit edildi.
Araştırma ekibinde yer alan Tayvan'daki Çin Tıp Bilimleri Üniversitesi'nden Doktor I-Ching Chou bulguların iki hastalık arasında çift yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Doktor Chou, bu ilişkinin sebeplerinin iki hastalığı da tetikleyen ortak genetik ve çevresel faktörler olabileceğini söyledi.

9 yıllık araştırma

Epilpsia (Sara) isimli akademik yaygın organında yayımlanan makalenin sonuçları 1999 ile 2008 yılları arasında on altı bin şizofreni ve sara hastası üzerinde yapılan incelemelere dayanıyor.
Araştırma kapsamında söz konusu hastalardan 5195'unda şizofreni, 11527'sinde ise sara belirtileri gözlenmiş.
Daha sonra bu hastalar, aynı yaş ve cinsiyetteki sağlıklı kişilerle karşılaştırılmış.
Sonuçlar, sağlıklı kişiler arasında binde 1,19 olan sara oranının, şizofreni hastaları arasında 6,99'a yükseldiğini ortaya koymuş.
1000 sağlıklı kişide 0,46 olan şizofreni oranı, sara hastaları arasında ise binde 3,53 olarak tespit edilmiş.
Daha önce bu konuda yapılan çalışmalarda sara hastalığı ile ruhsal denge bozuklukları arasında ilişki bulunduğu tespit edilmişti.
Ancak ilk kez bu araştırmayla şizofreni ve sara arasında çift yönlü bir ilişki olduğu iddia edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder