23 Şubat 2013 Cumartesi

Öğrenci neden devamsızlık yapar

Milli Eğitim Bakanlığı, UNICEF ile birlikte 'Okulu Terk Riski ve Devamsızlık Durum Saptaması ve İhtiyaç Analiz Araştırması' yaptı. Araştırma ile devamsızlık veya terk nedenleri sonucu erken tanıma ve müdahale yöntemlerinin saptanması amaçlandı. Bu kapsamda, daha önce yapılan çalışmalar gözden geçirildi, e-okul verileri yeniden analiz edildi ve niteliksel araştırma yapıldı. Sonuçta devamsızlığın tanımları yapıldı, risk değerlendirme formu geliştirildi, devamsızlığın önlenmesi için uygun müdahaleler tanımlandı, e-okul üzerinden uzaktan online eğitim programları oluşturuldu ve Aşamalı Devamsızlık Yönetimi Modeli (ADEY) geliştirildi. 

Araştırma sonucu, devamsızlığın yaygın bir sorun olduğu, risk grubunun yüzde 5'lik bir dilimden oluştuğu ifade edildi. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun 5 gün ve daha az süre devamsızlık yaptıkları aktarıldı. Temel sorunlar olarak, e-okul verilerinin düzenli girilmemesi ve güncellenmemesi, kayıtlı ama devamsız öğrenci sayısının yüksek olması, okullarda ders dışı aktivite sayısının çok düşük olması, her çalışan öğrencinin zorunluluktan çalışmadığı, rehber öğretmen-öğrenci ilişkisinin yetersiz düzeyde olması gösterildi. 

Araştırmada, hane ve ebeveyn özellikleri ile okul mevcudunun devamsızlıkta belirleyici olduğu, hiçbir değişkenin tek başına okul terk ve devamsızlık üstünde etkili gözükmediği saptandı. Araştırma sonucunda ulaşılan diğer bazı sonuçlar ise şöyle: 
"Devamsızlığa müdahale erken dönemde yapılmamaktadır, öğretmen idareci iletişimi yetersizdir, aileye yönelik çalışmalar yetersizdir, devamsızlık durumunda yapılacak standart işlemler konusunda bilgi yetersizdir, çocuğunu okula göndermeyen ailelere dava açılmamaktadır, rehberlik araştırma merkezleri devamsızlık konusunda pasif konumdadır, okul çalışanları sorunu dışsallaştırmaktadır, devamsızlık okul çalışanlarınca önemsenmemektedir, risk altındaki öğrencilere yaklaşım ve tutum olumsuzdur, disiplin uygulamaları konusunda bilgi ve beceri eksikliği vardır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder