23 Şubat 2013 Cumartesi

Çok çalışan az memnun


Ankara’da 112 acil sağlık hizmetleri çalışanları arasında yapılan bir anket çalışmasında, 10 yıl ve üzeri çalışanların memnuniyet düzeylerinin düşük olduğu görüldü. Evli olanların bekârlara göre, eşi çalışmayanların eşi çalışanlara göre daha memnun oldukları tespit edildi.
“Ankara 112 Acil Sağlık Hizmeti Çalışanlarının Çalışma Koşulları ve İş Memnuniyetinin Değerlendirilmesi” başlıklı çalışma Gazi Tıp Dergisi’nin Mart 2011 tarihli sayısında yayımlandı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalından Dr. Senem Güneri, Doç. Dr. Mustafa İlhan ve Dr. Emine Avcı tarafından yapılan araştırma, Ankara il merkezindeki, il ambulans servisi başhekimliği, KKM (Komuta Kontrol Merkezi), şube, şehir merkezindeki ve ilçelerdeki 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarında çalışan doktor, hemşire, sağlık memuru, ebe, paramedik, acil tıp teknisyeni, şoför ve memurların çalışma koşulları ve iş memnuniyetlerini değerlendirmeyi hedefledi.
2009 yılı ikinci yarısında yapılan araştırmaya, 510 kişi katıldı. İncelenenlerin yüzde 57’si kadın, yüzde 64’ü evli iken, yüzde 57’sinin eşinin çalıştığı, yüzde 45’inin çocuğu olmadığı belirlendi. Ankete katılanların yüzde 96’sı bin TL’nin üzerinde geliri olduğunu, yüzde 33’ü evde bakıma muhtaç yakını olduğunu söyledi.
Araştırmaya katılanların yüzde 37’sini diğer sağlık personeli oluştururken, yüzde 8’ini doktorlar, yüzde 17’sini paramedikler meydana getirdi. Yüzde 61’i istasyonda çalıştığını, yüzde 51’i şu anki çalışılan yerdeki çalışma süresini 1-3 yıl, yüzde 62’si haftalık ortalama çalışma süresini 45-49 saat olarak ifade etti.
Araştırmaya katılanların yüzde 33’ü iş kazası ya da meslek hastalığı geçirdiğini, yüzde 67’si geçirmediğini, yüzde 6’sı ise bu kaza ya da hastalığa bağlı iş görmezlik raporu aldığını dile getirdi.

Paramedikler iş arkadaşlarından memnun
Anket sonuçlarına göre, işin kendisinden en çok memnun olan grup, istasyonda çalışanlar olurken; en az memnun olan grup ise 10 yıl üzeri çalışanlar olarak belirlendi. İş arkadaşlarıyla ilgili memnuniyet derecesi en yüksek olan grup paramedikler iken, en az memnun olanlar şube çalışanları oldu.
Amir ve idari ilişkilerde en memnun grup memur ve şoförler; en az memnun grup iş ya da meslek hastalığına bağlı iş görmezlik raporu alan grup olarak bulundu.
Mesleki eğitimde en memnun grubun istasyonda çalışanlar, en az memnun olan grubun da memur ve şoförler olduğu görüldü.
İşin ekonomik ve kültürel boyutunda en memnun grup acil tıp teknisyenleri ve evli olanlar, en az memnun olan grup 10 yıl üzeri çalışanlar oldu. İşin sosyal boyutunda ise en memnun grubun bin TL üzeri geliri olanlar, en az memnun olan grubun kaza veya hastalığa bağlı iş görmezlik raporu alanlar olduğu belirlendi.

Çözüm üretilmeli
Araştırmada, acil sağlık hizmetleri çalışanlarının çalışma koşullarının izlenip iş memnuniyetini düşüren etmenlerin belirlenmesi ve bunların giderilmeye çalışılmasının yararlı olacağı kaydedildi. Araştırmanın sonuç bölümünde şunlar dile getirildi:
“Fazla çalışma, fiziksel ortamların kötü olması sosyal olanakların kısıtlı olması, gibi kolaylıkla düzenlenebilecek konular yönetime aktarılıp çözüm üretilmeye çalışılmalıdır. Bunun yanında, ülke genelinde 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik ulusal düzeyde geniş katılımlı çalışmalar yapılabilir, elde edilen sonuçlara göre de ilgili mevzuatta düzenlemeler yapılabilir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder