23 Şubat 2013 Cumartesi

Kocamdır isterse döver

Kocamdır isterse döverAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa başta olmak üzere 9 ilde yaptırdığı araştırmada halkın kadına yönelik şiddet algısı incelendi. Araştırma hâlâ toplumun bir kesiminde "Kocamdır döver" ya da "Karımdır döverim" anlayışının bulunduğunu ortaya koydu. Kadınların yüzde 93.6 dayağa tamamen karşı olduğunu söyledi. Yüzde 0.9'luk grup erkeğin karısını dövebileceğini savundu. Yüzde 5.5'lik grup ise bu konuda kararsız kalarak dayağı adeta yeşil ışık yaktı. Buna karşılık, "bir erkeğin karısını dövebileceğini" belirten erkeklerin oranı yüzde 3.5 oldu. Kararsızlar ile birlikte oran yüzde 10'lara yaklaştı. 

'KARŞIYIZ' DİYORLAR DA 
Diğer yandan Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından 2008'de yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye genelinde kadınların yüzde 39'u en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldı. Bu oran araştırmanın yapıldığı 9 ilde ise ortalama yüzde 48'i buldu. İki araştırma kıyaslandığında dayağa karşı olduğunu söyleyen erkeklerin yarısının eşini dövdüğünü ortaya koydu. 

EVİN REİSİ KİM? 

Araştırmada "Evin reisinin kim" sorusu da yöneltildi. Erkekler "evde mutlak iktidar" olduklarını düşünürken, kadınlar "perde arkasında evi yönetirim" düşüncesini taşıyor. Kadınların yüzde 22.6'sı kendisinin, yüzde 58.1'i de evde eşinin sözünün geçtiğini belirtiyor. Erkeklerin ise yüzde 73.4'ü kendisinin, yüzde 3.7'si ise karısının sözünün geçtiği görüşünde. Ayrıca kız çocuklarını okutma oranlarının düşük olduğu bölgede, kadınların yüzde 75'i üniversite eğitiminin erkek çocuklardan çok kız çocukları için önemli olduğunu düşünüyor. 

BÖLGE YEŞİL KARTLI 

9 ildeki vatandaşların yüzde 58.7'i Yeşil Kart sahibi.Yeşil Kart'tan sonra ikinci sırada SSK'lı ( yüzde 28.4), Emekli Sandığı (yüzde 6.3), Bağ-Kur'a (yüzde 6.3) geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder