23 Şubat 2013 Cumartesi

Cep telefonu kol sinirlerini uzatıyor!

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Prof.Dr. Burhanettin Uludağ, cep telefonlarının aşırı kullanımında dirseğin 90 dereceden fazla bükülmesi ile sinir boyunun 4.5-8 milimetre arasında uzadığını açıkladı.

Antalya’da katıldığı toplantıda konuşan Prof.Dr. Uludağ, cep telefonunun kullanıcıya verdiği zararları ispatlayan onlarca araştırma olduğunu, sürekli manyetik alana dokunmanın fiziksel olarak insan bedeni üzerinde, özellikle ellerde ve dirseklerde yoğun kas yorgunluğuna neden olduğunu söyledi. ABD’de yapılan yeni bir araştırmanın fazla cep telefonu kullanımının parmaklarda karıncalanmalara, ellerde kas kaybına dirseklerde ise, kalıcı doku bozulmalarına yol açabileceğinin ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Burhanettin Uludağ, şöyle dedi:
"Öğrencilerin yüzde 34’ü cep telefonu kullanıyor. Cep telefonu olan çocukların yüzde 50’sinin ailesinde 1 veya 2 cep telefonu bulunuyor. Yaydığı elektromanyetik dalgalar sebebiyle kullanıcıları kanser tehlikesine maruz bırakacağını zaten öngörüyoruz. Uzun süreli cep telefonu kullanan kişiler, telefonu tuttukları kolda ön kolun dış kenarı ile serçe parmağı ve yüzük parmağında uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler farkediyor."

Aşırı cep telefonu kullanımı sırasında dirseğin 90 dereceden fazla bükülmesi ile sinir boyunun 4.5-8 milimetre arasında uzadığını belirten Prof.Dr. Uludağ, şöyle konuştu:
"Telefonla konuşma durumunda dirsek 90 dereceden fazla bükülmüş olarak uzun süre kaldığından sinir gerilmesi, bulunduğu tünelde strese giriyor. Tüneldeki basınç yaklaşık 20 kat artıyor. Artan basınç etkisi ile o bölgede ödem gelişiyor ve sinirin bulunduğu alan daralıyor. Sinir kılıfı tahribat görüyor ve kanlanma bozukluğu ortaya çıkıyor. Tekrarlayan dirsek eklem hareketleri ile tekrarlayan travmalara maruz kalan dirsekte zamanla sinirlerde ciddi hasarlar meydana gelebiliyor. Ameliyatta koltuk altından ince iğne ile kol uyuşturuluyor. Sıkışmış olan sinir dirsekteki oluğundan çıkartılarak sıkışma ihtimali daha az olan başka bir alana taşınıyor. Şikayetlerin geçmesi bir kaç hafta veya ayı bulabiliyor. Bazen ameliyat sonrasında fizyoterapi gerekiyor."

Kulaklık kullanımının çoğunlukla şikayetleri azalttığını belirten Prof. Dr. Burhanettin Uludağ, "Telefonla konuşurken zaman zaman telefonu diğer ele almak veya ’eller serbest’ modunda kullanmak, bilgisayar kullanırken, araba kullanırken dirsekleri 90 dereceden daha fazla bükmemeye çalışmak alınacak önlemler arasında" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder