23 Şubat 2013 Cumartesi

Ağrının geni bulundu


Kronik ağrıya yol açan geni bulduklarını ilan eden bilim insanları, bu sayede uzun vadeli ağrıları tedavi için yeni ilaçlar geliştirilebileceğini söylüyor.

Science dergisinde yer alan çalışmaya göre, Cambridge Üniversitesi uzmanları farelerin ağrıya duyarlı sinirlerinden HCN2 adı verilen geni çıkardı. Geni 'silmek', kronik ağrıları yok etti, ancak akut acı hissini engellemedi.
Uzmanlar bu bulgu doğrultusunda yeni hedefin HCN2 geninin ürettiği proteini bloke edecek özel ilaçlar geliştirmek olacağına inanıyor.
Dünyada milyonlarca kişi romatizma ve baş ağrısı gibi kronik ağrılarla yaşıyor. Sadece İngiltere'de her yedi kişiden biri kronik ağrı çektiğini söylüyor. Sinirlerin acıya duyarlı uçlarında HCN2 geninin bulunduğu uzun zamandır biliniyordu ancak ağrıyı düzenleyici etkisi anlaşılmamıştı.
ROMATİZMADAN, DİYABET VE BEL AĞRILARINABu araştırmada önce hücre kültürleri içindeki sinirlerden HCN2 geni alındı ve elektrik ile verilen uyarılar ardından sinirde değişiklik olup olmadığı incelendi. Sonraki aşamada ise HCN2 geni alınmış fareler incelendi. Farelerin farklı şekil ve düzeyde acı veren uyaranlardan kaçınma hızını ölçen bilim insanları, geni çıkarmanın sinirlerin hasar görmesiyle oluşan nöropatik ağrıları da ortadan kaldırdığı sonucuna vardı. Kronik ağrılar genelde iki şekilde ortaya çıkıyor: Yangılı ve nöropatik.
Yangılı ağrılar, yanık ya da romatizma gibi uzun süre devam eden bir hastalık, yaralanma ya da sakatlanmanın sonucunda, sinir uçlarını hassaslaştırarak ağrı algısının yoğunlaşmasına yol açıyor. Nöropatik ağrılar ise sinirlerin hasar görmesi ile oluşan ve ömür boyu sürebilen ağrılar. Çalışmada, çok yaygın görülmesine rağmen, var olan ilaçların bu tür ağrının tedavisinde fazla etkili olmadığı belirtiliyor. Diyabet ve zona hastaları ile kanser için kemoterapi görenlerin yanı sıra, bel ağrısı ve diğer kronik ağrılar çekenler de bu gruba giriyor.
Cambridge Üniversitesi Farmakoloji Bölümü Başkanı ve araştırma grubunun lideri olan Profesör Peter McNaughton, bu insanlar için umut doğduğunu söyledi.
ACI DUYUSU KORUMA REFLEKSİ SAĞLIYOR"Acı duyusu için pek çok farklı gen kritik rol oynuyor. Bunlara müdahale edilmesi ise genellikle tüm ağrıları, hatta genel olarak hissetme yetisini ortadan kaldırıyor" diyen McNaughton, bu geni çıkarmanın ya da ilaçlarla bloke ederken normal acı duyusunu etkilemediğini belirtiyor.
McNaughton, acı duyusunu korumanın 'bireyin kendisini koruma refleksleri açısından çok önemli' olduğunu vurguluyor.
Sırt ve bel ağrıları konusunda destek sağlayan BackCare adlı kuruşun başkanı Dr. Brian Hammond da bulguları memnuniyetle karşıladı ve "Kronik ağrının yol açtığı ızdırabı hafifleten etkin bir tedavi geliştirilmesi çok sevindiricidir. Ağrıyı azaltırken bedenin uyarı mekanizmalarını muhafaza edebilen bir çözüm ise büyük bir atılımdır" dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder