23 Şubat 2013 Cumartesi

Doğulu Kadınlar Artık Sıkıntılarını Kader Olarak Görmüyor


Doğu Anadolu'da 550 çift üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yaşadıkları olumsuzlukları kader olarak kabul etmeyen kadınların boşanma yolunu tercih ettikleri bildirildi. Geçmişte ailesini dağıtmak istemeyen kadınların boşanmayı düşünmediklerini kaydeden uzmanlar, "Kadınlar artık sıkıntılarını kader olarak görmüyorlar. Önceden kocalarından ayrılmaya fikrini aklına dahi getirmeyen kadınlar, şimdi rahatlıkla mahkemeye gidebiliyorlar" dedi.
Araştırma süresince 300'si boşanmış, 250'si de boşanma aşamasında olan çiftlerle görüştüğünü belirten uzmanlar "Davaların yüzde 60'ı erkekler, yüzde 40'ı da kadınlar tarafından açılıyor. Dava açan kadınların yüzde 80'i üniversite mezunu olurken, dava açan kadınların yüzde 90'ının şiddetli geçimsizlik nedeniyle mahkemeye başvurduğu ortaya çıktı" dedi.
Öte yandan araştırmada doğuda daha önce 13 - 14 olan evlenme yaşının 18- 20'ye yükselmesinin sevindirici olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Son yıllarda kadınların iş ve sosyal hayattaki başarısı genç kızlara cesaret verdi. Geleceği hakkında söz sahibi olmak isteyen kadınlar karşılarına çıkan fırsatları değerlendirmek istedikleri için erkenden evlenmek istemiyorlar. Ayrıca araştırmaya göre çiftlerin yüzde 35'i halen daha göre yüzde görücü usulü ile evlenirken, yüzde 25'i arkadaş, iş ve okul ortamında tanışarak, yüzde 40 ise akraba oldukları için evleniyorlar. Akraba evliği yapanların yüzde 20'si ise zorla evlendiriliyor" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder