23 Şubat 2013 Cumartesi

Elma ve Armut Felç Riskini Azaltıyor


Sağlıklı bir yaşam sürmek insanlar için önemli. Hele ki yaş ilerledikçe sağlık sorunlarının artması ile sağlığımızın önemini daha da anlar oluyoruz. Yaşlılıkta çokça karşılaşılan sağlık sorunlarının başında da felç geçirme yer alıyor. Bu sefer İsviçreli bilim adamlarımız yerine Hollandalı bilim adamalırımız 10 yıllık bir araştırma sonuçunda elma ve armut gibi beyaz etli meyve tüketimi felç riskini azalttığı sonucuna ulaşmışlar.
Yaklaşık 20 bin kişinin beslenme alışkanlıkları ve sağlık durumlarını 10 yıl boyunca gözlemleyen uzmanlar, günlük beyaz etli meyve ve sebze tüketiminde yapılacak 25 gramlık bir artışın, felç riskini yüzde 9 aşağıya çektiğini keşfetti.
Araştırmaya katılanların yediği meyve ve sebzeleri de sınıflandıran uzmanlar, katılımcıların yarısından fazlasının elma ve armudu sıklıkla tükettiğini belirledi.
Araştırmayı yürüten ekipte bulunan Wageningen Üniversitesi’nden beslenme uzmanı Linda Oude Griep, elma ve armudun yüksek miktarda lif ihtiva ettiğinin bilindiğini, ancak beyaz etli meyve ve sebzelerin içeriğindeki önemli besleyici maddeleri ortaya çıkarmak için daha fazla araştırmayapılması gerektiğini kaydetti.
Öte yandan uzmanlar, beyaz etli meyve ve sebze tüketiminin yararlarına dair bu bilgilerin, insanları diğer renkteki meyve ve sebzeleri yemekten alıkoymaması gerektiğini ifade etti.
Araştırmacılar, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, doymuş yağ ve tuz kullanımını azaltmanın, düzenli sporun ve tansiyonu kontrol atında tutmanın felç riskini azaltmada etkili faktörler olduğunu vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder