28 Ağustos 2011 Pazar

TBMM araştırdı: Askerî ombudsmanlık gerekli


TBMM Araştırma Merkezi, Silahlı Kuvvetler mensuplarının karşılaştıkları insan hakları ihlallerine ilişkin şikayetlere bakan askeri ombudsmanlık kurumunu inceledi.
Araştırmada askeri ombudsmanların görevi, haksız ve kötü muameleye ya da kötü çalışma koşullarına ilişkin şikâyetleri değerlendirmek, haksızlıkların tekrarını önlemek olarak sıralanıyor. Bunun yanında görüş ve önerileri içeren inceleme ve yıllık faaliyet raporlarını da ilgili bakanlığa veya parlamentoya sunuyor. Araştırmanın sonuç bölümünde, Silahlı Kuvvetler bünyesinde hukuk dışı ve haksız uygulamaların askeri emir-komuta zincirinden bağımsız bir organ tarafından incelenmesinin mağduriyetleri gidermek, insan hakları ihlallerinin tekrarını önlemek açısından gerekli ve etkili olduğuna dikkat çekiliyor.
Araştırmaya göre Batılı birçok ülkede söz konusu kurum mevcut. İngiltere, Hollanda, İrlanda ve Belçika'da askeri ombudsmanların bütçesi savunma bakanlığı tarafından sağlanıyor. Diğer örneklerde ombudsman bütçesi parlamentolar tarafından tespit ediliyor. Norveç ve Almanya'da askeri ombudsmanın atanmasında parlamento, diğer örneklerde yürütme organları yetkili. Askeri ombudsman, Kanada ve Hollanda'da hükümet, İrlanda'da Cumhurbaşkanı, İngiltere ve Avustralya'da ilgili bakan tarafından atanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder