28 Ağustos 2011 Pazar

Şampuan şişmanlatır mı?

Temizlik ürünlerinde şaşırtan araştırma!

Kozmetik ürünlerinin içinde bulunan bazı kimyasalların şişmanlamaya neden olduğunu hiç duymuş muydunuz?

New York Mount Sinai Tıp Merkezi'nde yapılan bir araştırma, şampuan ve sabun gibi temizlik ürünlerinin yüzde 70'inde bulunan fitalat maddesinin iç salgı bezlerinin işlevini sekteye uğrattığını gösteriyor. Endokrin salınımında görülen işlev bozukluğunun, hormonların çalışma kapasitesini etkilediği bulgusuyla karşılaşan uzmanlar, aynı etkiyi yaratarak uzun vadede obeziteye sebep olan Bisphenol-A maddesinin de plastik su şişelerinde ve biberonlarda bol miktarda bulunduğunu belirtiyor.
Organik sertifikalı Organicare Baby ve Organicum'un formüllerinde 'fitalata' yer vermeyen Işık Kırgız New York Mount Sinai Tıp Merkezi'nde yapılan araştırmayla ilgili görüşlerini şöyle açıklıyor; 
Araştırmalara göre fitalatlar vücudun hormon ve enzimlerle yönettiği kilo kontrol mekanizmasını hormonları taklit ederek çalışmaz hale getiriyor. Doktorlar bedenimizin fitalatlara çeşitli hormon dengesizlikleriyle cevap verdiğini ve bu kimyasalların direkt olarak hormonal dengeye etki ederek genç kızlarda erken göğüs gelişmesine, kadınlarda göğüs kanserine kadar varan istenmeyen sonuçları olduğunu belirtiyorlar.

KİMYASALLARA DİKKAT
Özellikle erken yaşlarda, fitalat içeren kozmetiklerin kesinlikle kullanılmamasını, koku ve içeriği organik olan kozmetiklerin, organik bebek ürünlerinin kullanılmasını öneriyorlar. Vücudumuzdaki en büyük organ olan cildimiz, hergün kullandığımız kozmetik ürün kimyasallarının yüzde 40-60 kadarını emilim yapıyor. 
Özellikle şampuanlar, içeriğine hiç dikkat etmeden kullandığımız  kişisel bakım ürünlerinin başında geliyor. Bu yüzden şampuan alırken özellikle bazı kimyasallara dikkat etmemiz gerekiyor. Başta kanser olmak üzere bir çok hastalığın nedenlerinin,  bilinçsizce kullandığımız sentetik kozmetik  maddelerin vücudumuzda yarattığı toksik etkiler sonucu ortaya çıktığı bilinen bir gerçek. Erken hormonal gelişime ve obeziteye neden olan fitalatlar da bunların başında geliyor.' Eczanelerde satılan Organicum ve Organicare Baby ürünlerini hazırlarken organik bazlı çevreye ve insana duyarlı geleceğin ürünlerini ürettiklerini dile getiren Işık Kırgız şampuan seçiminde dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Paraben:
Tüm kozmetik ürünlerinde koruyucu-bakteri öldürücü olarak kullanılırlar. Vücutta östrojen hormonunu taklit eden bir yapı içerisinde biriktiğinden gençlerde genital bozukluklara, yaşlılarda ise kansere yol açabilmektedir.
Sodium Lauryl Sulphate (SLS ve SLES): 
Yüzey aktif köpürücü maddedir. Ciltte tahrişe neden olarak saç kök hücresine zarar verir. Saç incelmesine ve dökülmesine yol açtığı kanıtlanmıştır.
Silikon:
Saç gövdesinin canlı ve parlak görünmesi için saç bakım ürünlerinde kullanılır. Cildi kaplayarak solunumunu engellerler. Cildi tahriş ederek sivilce ve tümör oluşumunu teşvik ederken egzama, sedef, pullanma gibi deri hastalıklarına ve kansere neden olabilmektedir.
Renklendiriciler: 
Sentetik renklendiriciler petrol ve türevlerinden, kömür katranından elde edilmektedir. Ağır metal tuzları ihtiva ettiklerinden deri altında toksik birikime neden olurlar. Yüksek dozlarda veya sürekli kullanımda kanserojendir. Deride allerji ve kaşıntı yaratabilir.
Fitalatlar:
Yumuşatıcı ve dezenfektan olarak kullanılır. Son yıllarda yapılan çalışmalarla fitalatlar çocuklarda obezitenin yanı sıra alerjik hastalıklar ve astıma, yetişkinlerde hormonal dengesizliklere, kadınlarda göğüs kanserine kadar varan problemlere neden olduğu bulunmuştur. Üreme organları ve lenf sistemi üzerinde kronik zehirli etkisi tespit edilmiştir, özellikle erkeklerde uzun vadede kısırlığa neden olmaktadır. 
Kıvam vericiler:
Sentetik kimyasallarla birlikte yüksek oranda sodyum klorür (tuz) ve türevleri kullanılarak kıvam arttırılır. Aşırı oranlarda kullanılan tuz ciltte tahrişe, alerji ve döküntülere neden olur. 
Sedefli görünüş ve opaklık veren hammaddeler:
Yine bunlar da çoğunlukla doğadan uzak petrokimya sanayi ürünleridir, uzun vadede deri lezyonlarının oluşmasına neden olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder