28 Ağustos 2011 Pazar

El Nino kasırgası iç savaşları tetikliyor


Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, El Nino kasırgasının sadece yüksek sıcaklık ve kuru havaya neden olmadığını, aynı zamanda etkilediği bölgelerde iç savaşların da patlak vermesine yol açtığını gösterdi.

El Nino savaşları tetikliyor
Nino’nun 1950 ve 2004 yılları arasında etkilediği Pasifik Bölgeleri’ndeki tropikal ülkelerde, iç savaşların iki katına çıktığı belirlendi. Bölgede periyodik olarak hava sıcaklığının artmasına neden olan El Nino, Afrika, Ortadoğu, Hindistan, güney Asya, Avustralya ve Güney ile Kuzey Amerika’daki hava akımlarını etkiliyor.

El Nino’nun okyanuslardaki sıcaklık döngüleri ve rüzgarlara bağlı olarak gücü ve etki süresi değişebiliyor. Kasırganın en çok etkilediği bölgelerde, milyonlarca dolar zarara neden olan kuraklık yaşanıyor.

Princeton ve Columbia Üniversiteleri tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, El Nino son 50 yıl içinde 90 ülkede görülen iç çatışmaların artmasında etkili oldu.

Araştırmacılar, 175 ülkede yaşanan 234 çatışmayı incelediğinde, El Nino’nun doğrudan etkilediği çatışmalar tespit edildi. Bunlar arasında 1982’de Peru ve 1963’te Sudan’da yaşanan çatışmalar var.

Dahası, El Nino’nun 1972’de El Salvador, Uganda ve Filipinler'de; 1991’de Haiti ve Myanmar’da ve 1997’de Kongo, Eritre, Endonezya ve Ruanda’da yaşanan çatışmalarda etkin olduğu belirlendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder