28 Ağustos 2011 Pazar

Mars’ın yüzeyi yaşam için sanıldığından çok daha elverişli


Mars’ın yüzeyinde yapılan yeni araştırmalar, Kızıl Gezegen’in sanıldığının aksine yaşam için çok daha elverişli şartlar sunduğunu ortaya koydu.

Mars yaşama elverişli
Geçmişteki araştırmalar, Mars’ın yüzeyinin çok yoğun oksitleyici maddelere sahip olduğunu ve yaşamın oluşmasına izin veren karmaşık moleküllerin ortaya çıkmasını engellediği yönündeydi.

Ancak NASA’nın Mars Phoenix Lander keşif aracı tarafından elde edilen yeni bulgular, sanılanın tam aksi bir tabloyu gözler önüne serdi. NASA Ames Araştırma Merkezi’nden Richard Quinn, “Toprakta az miktarda oksitleyici madde bulunsa da, genel olarak Mars’taki toprak verimli… Hatta Dünya’da bulduğumuz az verimli toprağa benzerlik gösteriyor” dedi.

Mars’taki toprağın ne kadar verimli olup olmadığını astro-biyologlar araştırıyor. NASA, 420 milyon dolar değerindeki Phoenix görevinde, bir zamanlar Kızıl Gezegen’de yaşam olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Phoenix keşif aracı, Mars’ın kuzey kutup bölgesine Mayıs 2008’de indi.

ASİT SEVİYESİ ‘ORTA’
Mars’ta donmuş halde su bulunduğunu kanıtlayan Phoenix, aynı zamanda çok önemli toprak tahlilleri yaptı. Bunlar arasında bilim insanlarına en önemli bulguları veren Mars toprağının asitlik, yani pH seviyesiydi.

Quinn, “Test sonuçlarını almadan önce hepimiz Mars toprağının çok asidik olduğunu düşünüyorduk” ifadesini kullandı. Ancak Phoenix’in elde ettiği rakam, pH değerini 7.7 olarak gösterdi. Asit seviyesinin ılımlı kaldığını gösteren bu sonucun yanı sıra, Mars toprağında yaşama olanak sağlayacak magnezyum, potasyum ve klorid elementleri bulundu. Phoenix’in yaptığı en son araştırmayla, Mars’ta mikrobik hayatın sanıldığından çok daha güçlü olduğunu ortaya çıkmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder