30 Ağustos 2011 Salı

Hastane kavgaları iletişimle son buldu

Hastanelerin acil servis, yoğun bakım ve servislerinde hasta yakınlarıyla hastane personeli arasında yaşanan kavga son buldu. 
    Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, hastanedeki kavgaların bitmesi için araştırma yaptı. Önce kavga nedenlerini belirledi. Hasta yakınları ile hastane personeli arasındaki yaşanan kavganın sebebi bilgisizlik, iletişim eksikliği olduğu tespit edildi. Sonra hastane personeli iletişim konusunda eğitime alındı. Güvenlik personelinden kayıt işlemi yapan personele kadar herkes eğitimlere katıldı. Eğitim sonrasında ise hastane kavgaları neredeyse 'yok' denecek kadar azaldı. En çok kavga ise acil servisle yoğun bakım ünitelerinde çıkıyordu. Hasta yakını acil müdahale sırasında odaya girmek istiyordu. Personel ise yasak olduğunu belirterek şahsın girmesini engelliyordu. Karşılıklı atışmaların ardından kavga çıkıyordu. Şimdi ise hastane personeli acil müdahale odasına girilmesinin hasta için tehlikeli olacağını, hastaya müdahalenin önemli olduğunu anlatıyor. Hastaya yapılan ilk müdahalenin, hastanın yaşamını sürdürmesi adına önemini anlatmasıyla hasta yakınları ikna oluyor. 
    Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, artan hastane kavgalarının sebebini araştırmakla işe başladıklarını belirtti. 
    Çetinkara, ilk olarak kavgaların çoğunlukla yaşandığı acil servis, yoğun bakım ve servislerde inceleme başladıklarını ve burada yaşanan kavgaların genel olarak iletişimsizlikten kaynaklandığını tespit ettiklerini belirtti.         
    Hasta yakının yoğun bakıma girmek istemesi ve bunu engelleyen görevli arasında önce tartışma sonra da kavga çıktığını dile getiren Çetinkara, acil serviste, ilk müdahale odasına girilmek istenmesi, kayıt sırasında yaşanan diyalog eksikliğini kavga sebepleri arasında gösterdi. 
    Dr. Çetinkara, hasta yakının yoğun bakım ünitesine ve acil müdahale odasına girmekle hastasına zarar vereceğini hesaba katmadıklarını ifade etti. 
Çetinkara, şunları kaydetti: "Personelimize, acil müdahalelerin ve hasta için kritik olan servislere neden girilmeyeceği konusunda eğitim verdik. İletişimin tam anlamıyla sağlanması için personele sağlık içerikli bilgiler aktarıldı. Şimdi personelimiz, yoğun bakıma girilmemesinin nedenlerini hasta yakınına anlatıyor. Hasta için ne kadar riskli olduğunu ifade ediyor. Bunların anlatılmasında iletişim kurulması ile ilgili psikologlarca verilen dersler sayesinde, hasta yakını daha sakin ve anlayışla davranmaya başladı. Şuan bu eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Hastanelerde kavgalar neredeyse 'yok' denecek kadar azaldı."
    İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri'de bulunan 5 hastane personelinin yanı sıra ilçelerdeki toplam 10 hastane çalışanlarına eğitim verdi. Temizlik, veri hazırlama, bilgi işlem, sekreter, klinik posta, güvenlik, hasta karşılama ve yönlendirme servisi, idari kadro, yemekhane görevlisi olmak üzere toplam bin 311 personel, hasta hakları ve iletişim konularında eğitim aldı. Eğitimler, alanlarında uzman iletişimciler ve psikologlar tarafından verildi. Psikologlar, hasta yakınlarının takındıkları ve içerisinde bulundukları ruh hallerini personele anlattı. Bu kişilere nasıl davranılacağı ve nasıl yönlendirileceği konusunda eğitim verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder