28 Ağustos 2011 Pazar

Bakteriler su arıtma için çözüm olabilir


(BMC Biotechnology) Bir araştırmaya göre, genetiği değiştirilmiş bakteriler kullanılarak, en ağır metallerden biri olan cıva ile kirlenmiş akarsuların kolay ve ucuz bir şekilde temizlenmesi mümkün.
Kömür yakıtlı elektrik santralleri, çöp yakma tesisleri, gelişmekte olan ülkelerdeki altın ve gümüş madenciliği, cıva salımlarının küresel ölçekte artmasının belli başlı nedenleri arasında. Milyonlarca kişi, başta gıdalardaki kirlenme nedeniyle bu artıştan etkileniyor. Deniz gıdalarında bulunan ve en tehlikeli zehirleyici formu olan metil-cıva, beyinde kalıcı hasara neden oluyor. Birleşmiş Milletler de, cıva salımlarının kontrolü için bağlayıcı bir anlaşma hazırlamaya çalışıyor.
Bakır gibi daha az zehirli maddelerle kirlenmiş sular için bir biyolojik temizleme çözümü olan doğal bakteri kullanımı, cıva için geçerli değil. Çünkü cıva biriktiren doğal bir bakteri türü yok.
ABD’deki “Inter American University of Puerto Rico”dan araştırmacılar, çok yüksek oranlardaki cıvaya dayanıklı genlere sahip bir bakteri türü geliştirdiler. Araştırma ile ilgili makale, bu ayki “BMC Biotechnology”de yayımlandı.
Araştırma sonuçlarına göre, “metallothionein” isimli protein içeren bir fare geni taşıyan bakteri, sıradan bakterileri öldürebilecek orandan 24 kat fazla cıva içeren bir sıvıda hayatta kalmayı başardı. Araştırmacılar, bakterinin 5 gün içinde, sıvıdaki cıvanın %80’ini temizlediğini belirttiler. Bakterinin diğer bir özelliği, diğer transgenik bakterilerin aksine, emdiği cıvayı tekrar doğaya bırakmaması.
“Metallothionein” tam bir “ağır metal leşçisi” olduğunu belirten araştırmacılar, proteinin bakteri hücrelerinde cıva birikimini sağlarken, hücreleri bu birikimin yan etkilerinden koruduğunu ifade ediyorlar.
Bu tip temizliğin iki önemli özelliği de, su içinde kümelenmiş bakterilerin kolayca toplanabilmeleri ve toplanan cıvanın sanayide kullanım için yeniden dönüştürülebilir olması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder