28 Ağustos 2011 Pazar

Londra'daki isyanların en büyük suçlusu Twitter


Londra'daki isyanların en büyük suçlusu Twitter
İngiltere'de iki hafta önce yaşanan isyan olaylarını organize etmede, sosyal paylaşım sitelerinin büyük payı olduğu ortaya çıktı.

Olaylarla ilgili yaklaşık 2,5 milyon twitter mesajının incelendiği bir araştırma raporu, hükümetin karışıklık zamanlarında sosyal paylaşım sitelerine girişin engellenmesine yönelik teklifini haklı çıkaracak gibi görünüyor.

Raporda, ünlü sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın yağmalama ve kundaklama olaylarını organize etmede en çok kullanılan iletişim aracı olduğu ve olayların hızlı şekilde yayılmasında büyük etkiye sahip olduğu belirtildi. Facebook ve BlackBerry'nin mesajlaşma servisinin de bu konuda etkin bir şekilde kullanıldığına dikkat çekildi.

İçişleri bakanlığının talebi doğrultusunda hazırlanan araştırma raporunda, 6 Ağustos'ta Londra'da başlayıp 5 gün devam eden isyan olayları sırasında sosyal iletişim sitelerinden yapılan tüm mesajlaşmaların incelendiği belirtiliyor. Bu beş günlük süre zarfında Twitter'daki mesajlaşmaların büyük bir kısmı "şiddete teşvik edici" sözler içerirken, bunların yüzde 8'inin (yaklaşık 206 bin mesaj-tweet) ise isyanlar sonucu dağılan semtleri temizlemeyi organize etmeye yönelik olduğu bildirildi.

İçişleri Bakanı Theresa May'in, başlıca sosyal paylaşım siteleri Facebook, Twitter ve BlackBerry temsilcileriyle bugün görüşmesi bekleniyor. İçişleri Bakanı'nın bu toplantıda, olaylar sonrasında tartışılan sosyal paylaşım sitelerine girişi yasaklamak yerine, söz konusu internet şirketlerinin ne gibi önlemler alabileceğinin tartışılmasını istediği bildiriliyor.

Sosyal paylaşım şirket yetkilileri, isyanların ardından yaptıkları açıklamada, bu tür şiddet içerikli olayların sosyal ağlarda organize edilmesini engelleyen ve ilgili makamlara önceden haber veren "acil önlem programı" geliştirebileceklerini dile getirmişlerdi.

İsyan olayları sonrası yapılan güvenlik toplantısında Başbakan David Cameron, alınacak acil önlemler arasında sosyal paylaşım sitelerine girişin engellenebileceğini de söylemişti.

Mark Duggan isimli bir gencin polis tarafından öldürülmesi sebep olarak gösterilen olaylarda başta Londra'da olmak üzere birçok şehirde yağmalama ve kundaklama olayları yaşanmıştı. Bunun üzerine 2 bin üzerinde kişi gözaltına alındı ve bin 400 kişi hakim karşısına çıkarıldı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder