28 Ağustos 2011 Pazar

Anketten çıkan çarpıcı sonuç


Araştırma şirketi Genar Türkiye'nin sosyal, ekonomik ve politik resmini çekti. Çıkan sonuçlar bir hayli çarpıcı.


Araştırmaya göre Türkiye'de en güvenilir kurum artık Türk Silahlı Kuvvetleri değil, Cumhurbaşkanlığı. Türkiye'deki sivilleşme ve reformlar Cumhurbaşkanlığını yüzde 71,2'lik oranla listenin en üst sırasına taşıdı. Son dönemlerde bazı askerlerin gayri hukuki oluşumların içinde yer almasının da TSK'ya olan güveni zedelediği üzerinde duruluyor.

5-15 Ağustos tarihleri arasında 17 il ve 63 ilçede 2 bin 240 kişi ile yapılan ankete göre listenin üçüncü sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi yer aldı. Oysa; daha önce siyaset kurumları ile siyasi kişiler güven listesinin daha alt sıralarında yer alıyordu.

Anketten çıkan bir başka çarpıcı sonuca göre Türk haklı Türkiye'de yaşamaktan son derece memnun. "İmkanınız olsa Türkiye'de mi yoksa yurt dışında mı yaşarsınız?" sorusuna halkın yüzde 81.4'ü "Türkiye'de yaşamak isterim" dedi.

Son dönemlerin en hararetli konusu olan sivil anayasada dikkat çeken cevaplar var. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 80'i "yeni anayasa gerekli" cevabını verdi. Bu da halkın yeni anasaya kosunusunda ittifak ettiğini ortaya koyuyor.

Katılımcıların yüzde 66'sı Türkiye'de bir rejim tehlikesi olduğunu düşünmüyor; yüzde 77'si darbe ihtimali olmadığı cevabını verdi. Halkın yüzde 50'si son 10 yılda darbe tehlikesinin atlatıldığını düşünüyor. Halka göre yüzde 41 ile terör Türkiye'nin en büyük problemi. İkinci sırada yüzde 25 ile işsizlik var.

Ankette ayrıca seçmen eğilimleri de sorulmuş. Buna göre son seçimlerin galibi AK Parti oyların yüzde 51,4'ünü alıyor. CHP yüzde 25.2, MHP yüzde 12.1 oya sahip.

En güvenilir lider hangisi sorusuna ise vatandaşlar ilk önce Başbakan Erdoğan, ardından da Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli cevabını verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder