14 Kasım 2011 Pazartesi

Polislerde aile içi şiddet 4 kat fazla

Polislerde aile içi şiddet 4 kat fazlaUluslararası Polis Yöneticileri Derneği'nin yaptığı araştırma, polislerde aile içi şiddetin daha fazla olduğunu ortaya koydu.


Araştırmada, 728 polis memuru üzerinde anket yapıldı. Ankete katılanların yüzde 40'ının bir aşamada kontrolü kaybettiklerini ve eşlerine karşı çok sert davrandıklarını söylediği bildirildi. 

Polislerde aile içi şiddet konusunda başka bir araştırmada da bezer bulgular ortaya çıktı. 425 polis memuru üzerinde yapılan testte, polislerin yüzde 40'ının, eşlerini itmekten silah kullanmaya kadar farklı birçok şiddet eylemi gerçekleştirdiklerini kabul ettikleri belirtildi. 

Polislerin, işten kaynaklanan zorluklar olarak da tanımlanabilecek psikolojik stres transferi ifadesini kullandıkları görüldü. 

Psikolojik stres transferinin aile hayatı üzerinde olumsuz etkisi olduğu vurgulandı.

Mevcut stres transferi çalışmaları dikkate alındığında iş tabanlı stresörler ve aile içi şiddet arasında pozitif ilişki olduğu kanıtlandı. Amerikalı Johnson'nun 413 polis memuru üzerinde yürüttüğü çalışmada, şiddetin diğer sebeplerinden birinin de meslekten bulaşan otoriter kişilik, bıkkınlık, çalışılan kısımda pasiflik ve alkol kullanımı olduğu belirtildi.

Büyük bir Amerikan şehrinin emniyet müdürlüğünde görevli 211 polis memuru üzerinde yapılan bir çalışmada ise, aile içi şiddet uyguladıkları gerekçesiyle haklarında adli işlem başlatılan memurlar ile aile içi şiddete bulaşmamış memurlar karşılaştırıldı. Araştırmacılar, aile içi şiddet suçu işledikleri gerekçesiyle haklarında adli tahkikat başlatılan memurların kayda değer kısmının 7 ve daha fazla yıldır meslekte olduklarını, yüksek suç oranı olan bölgelerde görev yaptıklarını ve ABD'de bulunan bir azınlığın mensubu olduklarını tespit etti.

TÜRKİYE'DEKİ POLİSLERİN DURUMU
Polislik mesleğinde iş stresi konusunda Türkiye ölçeğinde yapılan çalışmalarda, Büker ve Wiecko polis stres kaynaklarının Türk polis teşkilatı personeli üzerindeki ferdi etkileri ele alındı. 812 meslek mensubu ile yapılan anket çalışmasında kurumsal sorunların, teşkilat mensuplarını olumsuz etkiledikleri tespit edildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde çalışan 20-45 yaşları arasında 101 polis memuru üzerinde yapılan ankette, başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere aile içi ilişkilerinden kaynaklanan sebeplerden dolayı stres yaşandığı tespit edildi. Türk polisinde stresin sebepleri arasında, polis memurlarının devlet gücünün sembolü olarak görülmesi, toplumdan tecrit, yarı askeri yarı kurumsal bir örgütte çalışma gibi faktörlerin etkili olduğu gözlendi. Vardiya usulü çalışma, meslek içi dostluk, çoğu zaman duyguları kontrol etme ve her şeyin yazılı mevzuata uygun olma mecburiyeti, negatif olaylarla müdahale etmek zorunda kalma gibi amiller polisin psikolojisini bozuyor.

Polisler, "Stres kaynağınız nedir?" sorusuna, "Maddi problemler, iş yoğunluğu yüzünden aileye yeterli vakit ayıramamak, işlerdeki belirsizlik, sorunların üst makama iletilememesi, takdir edilmemek, üstlerin astlarını dinlememesi, hiç konuşmaması, eleştiriye açık olmamaları, yapılan haksızlıklar ve kişiliğe yönelik saldırgan davranışlarla karşılaşılması, ek görevlerin fazlalığı, amirlerin 'her şeyi ben bilirim, ben yaparım' tavrı, keyfi tutumları, yetersiz uyku ve dengesiz beslenmenin getirdiği olumsuz etkiler, gelecek kaygısı, teşkilat çalışanlarının kendilerine duyulan saygının az olduğunu düşünmeleri,
amirlerin ılımlı olmayıp astlarını meslektaşları olarak görmemeleri, keyfi muamele, sınırsız amir inisiyatifinin olması" şeklinde cevaplar verdi.

Cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, meslekte geçirilen yıl, rütbe ve stres seviyesinin de incelendiği araştırmada, erkek polislerin bayan meslektaşlarına nispeten aile içi şiddete daha az meyilli olduğu görüldü.

Araştırma sonucunda mesleklerinden kaynaklanan özel şartlardan dolayı polislerin diğerlerine nazaran daha yüksek oranda stres mağduru olduğu, bu stresli ortamın oluşmasında polisliğin özelliklerinden olan mesai saati ve vardiya belirsizlikleri, katı hiyerarşik yapı, şiddet eylemlerine maruz kalma ihtimalinin yüksekliği, amirlerle olan otoriter iletişim şekilleri, yoğun tempo ve aşırı bürokrasinin etkili olduğu görüldü. Bu çalışmada, mesleki stres mağduru olan polislerin diğer insanlara nazaran dört kat daha fazla aile içi şiddet eylemi gerçekleştirdiği görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder