21 Kasım 2011 Pazartesi

AK Parti'nin oyu yüzde 51.1'e çıktı

Genar'ın araştırmasına göre AK Parti sağlık, eğitim, sosyal yardımlar, dış politika, ekonomi ve demokratikleşme alanlarında başarılı, terörle mücadelede başarısız bulundu

Genar Araştırma ve Danışmanlık tarafından yapılan, "Türkiye Sosyal, Ekonomik ve Politik Analiz" araştırmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya katılanlar AK Parti'yi demokratikleşme konusunda başarılı bulurken, Kürt sorununu çözeceğine inanmıyor. 
17 ilde, 2 bin 225 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmaya göre bu pazar günü bir genel seçim olsa AK Parti yüzde 51.1, CHP yüzde 26.3, MHP yüzde 11.8, BDP yüzde 6.7, Saadet Partisi yüzde 1.1 oy alıyor. Araştırmaya katılanlar AK Parti hükümetini sağlık, eğitim, sosyal yardımlar, dış politika, ekonomi ve demokratikleşme alanlarında başarılı buldu. Terörle mücadele konusunda başarılı bulanların oranı yüzde 43.1, başarısız bulanların oranı ise yüzde 56.9 oldu. AK Parti'nin "Kürt sorununu" çözeceğine inananlar yüzde 38.7 iken, inanmayanların oranı yüzde 61.3.
Cumhurbaşkanlığı yüzde 73.1 ile en güvenilen kurum olurken, orduya güvenenlerin oranı yüzde 68, hükümete güven duyanların oranı yüzde 63.5, yargıya güvenenlerin oranı ise yüzde 54.7 oldu. Medya ve muhalefet partileri ise güvenilen kurumlar arasında son iki sırada yer aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a güvendiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 61, Erdoğan'ın İsrail ile restleşmesini doğru bulanların oranı yüzde 66.9'u buldu. Erdoğan, yüzde 48.7 ile en beğenilen lider olarak gösterildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun performansı yüzde 62.4 tarafından başarısız bulunurken, Mustafa Sarıgül CHP'nin yeni lideri olmalı diyenlerin oranı yüzde 24.4, Kılıçdaroğlu lider olsun diyenlerin oranı yüzde 18, Deniz Baykal diyenlerin oranı ise yüzde 5.1 olarak hesaplandı.

Yeni anayasaya ihtiyaç var

Araştırmaya göre, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 69.5. Bu oran BDP'li seçmenler arasında yüzde 89, SP'li seçmenler arasında yüzde 81, AK Partili seçmenler arasında yüzde 76.9, MHP'li seçmenler arasında yüzde 61.6, CHP'li seçmenler arasında ise yüzde 55.2 olarak belirlendi.
Araştırmaya katılanların yüzde 45.2'si Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması gerektiğini ifade ederken, yüzde 41'lik bir kesim buna karşı çıkıyor. Türkiye'nin AB'ye üye olamayacağını düşünenlerin oranı da yüzde 57.6 olarak saptandı.
Türkiye'de bir rejim tehlikesi yok diyenlerin oranı yüzde 67.8. Türkiye'de artık askeri bir darbe olmaz diyenlerin oranı ise yüzde 64.4 olarak belirlenirken, Kuzey Irak'a yapılan operasyonlar yüzde 46.5'lik bir oranda inandırıcı bulunmadı. Terör ise yüzde 60.9'luk bir oranla Türkiye'nin en temel sorunu olarak görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder