22 Kasım 2011 Salı

Bağışıklık sistemi, kanseri önleyebiliyor

Almanya'da yapılan araştırma, bağışıklık sisteminin, T-hücreleri yardımıyla potansiyel karaciğer kanseri hücrelerini, kansere dönüşmeden nasıl tespit edip öldürdüğünü ortaya çıkardı.

Almanya'daki Helmholtz İnfeksiyon Araştırma Merkezinden yapılan açıklamaya göre bilimadamları, sonuçları Nature dergisinde de yayımlanan araştırmalarında, sağlıklı çalışan birbağışıklık sisteminin, kanser oluşumunu engelleyebildiği sonucuna vardı.
Tümör hücresine dönüşme ihtimali yüksek hücrelerin normal yaşam döngüsünü bırakıp bir çeşit dinlenme safhası olan senesens dönemine girdiğini tespit eden bilim insanları, senesensteki hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından yakın takibe alınıp, yok edildiğini gördü.
Bilimciler, karaciğerdeki bu mekanizmanın diğer organlarda da anahtar rol oynama ihtimalinin bulunduğunu belirtti.
Yaşam döngülerinin sonuna geldiklerinde ya da genetikmateryalde hasar veya değişiklik olduğunda hücreler ya "hücre ölümü" programını başlatıyor ya da senesens denilen bir çeşit kış uykusuna yatıyor. Bu uyku, hasarlı veya hatalı hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmasını ve tümörleşmesini engelliyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFSA KANSER RİSKİ ARTIYOR
Senesens, bağışıklık sistemi ve kanser oluşumu arasındaki bağı araştıran Prof. Lars Zender başkanlığındaki bilim insanları, farelerde, moleküler biyolojik yöntemler kullanarak,karaciğer hücrelerinde senesens oluşumunu sağladı. Bağışıklık sisteminin bu değişime güçlü şekilde tepki verdiğini açıkça görebildiklerini söyleyen bilim adamları, birkaç hafta içinde bu hücrelerin ölmüş olduğunu belirtti.
Bağışıklık sistemi sorunu nedeniyle T-hücreleri olmayan farelerde ise senesens durumundaki karaciğer hücrelerinin kanserli hücrelere dönüştüğü görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder