21 Kasım 2011 Pazartesi

Gençler içiyor

Lise öğrencileri arasında yapılan bağımlılıkla ilgili anketin sonuçları ürkütücü.
 Ülkedeki liselerde eğitim gören öğrenciler arasında bağımlılık konusunda yapılan anket, gençlerin günün önemli bölümünü internet kullanarak geçirdiğini ve alkol kullanma oranının çok yüksek olduğunu ortaya koydu. Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, “Bu, gençlerin alkolik olduğunu göstermiyor. Sadece alkol ile tanışmışlık oranının yüksek olduğunu gösteriyor” dedi.
   Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bakanlığa bağlı Gençlik Dairesi tarafından Redborder Araştırma Danışmanlık ve Medya Hizmetleri’ne yaptırılan bilimsel araştırma teknikleri kullanılarak liseli gençlerin sorunlarını inceleyen “Madde bağımlılığı, bilgi, tutum ve değerler” isimli anketin sonuçlarını açıkladı.
Yüzde 75 alkol, yüzde 6,2 bonzai denedi!
   Ülkedeki liselerde öğrenim gören 487 öğrencinin alkol, uyuşturucu ve internet kullanımına yönelik eğilimlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen anket sonucunda, alkol ile tanışmış gençlerin oranı yüzde 75.4 olarak belirlendi.
   Liseli öğrenciler arasında en yaygın uyuşturucu türünün bonzai olduğu ortaya çıkarken, gençlerin yüzde 6.2’sinin bonzai kullandığı belirlendi. Liseli gençlerin yüzde 93.8’inin ise bonzai türü uyuşturucuyu hiç kullanmadığı tespit edildi.
   Ankette, gençlerin yüzde 93.2’sinin internet kullandığı belirlendi.
Önleyici tedbirler önemli
   Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, dün sabah Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu ve Red Border Araştırma Danışmanlık ve Medya Hizmetleri Direktörü Dr. Salih Egemen’in de katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyerek, araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
   Dürüst, anket sonuçlarının elde edilmesinin ardından gençlerde bağımlılık konusunda farkındalık yaratmak ve önleyici tedbirler almak adına hemen çalışmalara başladıklarını söyledi. 
   Bir önlem programı hazırlandığını ifade eden Dürüst,  program çerçevesinde farkındalık yaratmak amacıyla hazırlanan reklam filmlerinin televizyonda yayınlanmaya başlayacağını, tüm liselerde bilgilendirme seminerleri verileceğini belirtti. Ülkenin çeşitli bölgelerinde kapalı olan gençlik merkezlerinin yeniden açıldığını da ifade eden Dürüst, sorunu kabullenerek, çözüme yönelik önlemlerin hazırlandığını vurguladı.
Dürüst: Kötü durumda değiliz
   Bakan Dürüst, anket sonuçlarını değerlendirerek, madde bağımlılığı konusunda kötü durumda olunmadığını söyledi.
   Gençler arasında alkolle tanışmışlık oranının yüzde 75.4 olarak tespit edildiğini ifade eden Dürüst, erkeklerin yüzde 82’sinin, kadınların da yüzde 68’inin alkol kullanmış olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
   Dürüst, “Bu gençlerin alkolik olduğunu göstermiyor. Sadece alkol ile tanışmışlık oranının yüksek olduğunu gösteriyor” dedi.
Bonzaiyi Güneyden alıyorlar
   Liseli gençler arasında en çok kullanılan uyuşturucu türünün bonzai olduğunu açıklayan Dürüst, “Yüzde 6.2 kullanıcı var. Yüzde 93.8 ise hiç kullanmamış. Bonzainin yaygın olmasının sebebi birkaç yıl önceye kadar ülkede yasak olmayışı. Diğer neden ise Güney Kıbrıs’tan kolayca satın alınabilmesi” diye konuştu.
   Dürüst, anketin 1974 yılından sonra yapılan en geniş çaplı araştırma olduğunu söyleyerek, gençlerin sorunlarını anlayarak, çözüm üretmek istediklerini belirtti.
   Dürüst, “Güçlü KKTC için güçlü gençlere ihtiyaç var” dedi.
Egemen: Alkolle tanışmış gençlerin oranı yüksek
   Redborder Araştırma Danışmanlık ve Medya Hizmetleri Direktörü Dr. Salih Egemen, araştırma sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından, önlem paketinin hazırlanarak uygulanmasının çok önemli olduğunu ifade etti.
   Egemen, anketle ilgili teknik bilgi vererek, liselerde 9 bin 481 öğrencinin eğitim gördüğünü, bunlar arasından 487 kişinin seçildiğini anlattı.
   Anketin, cinsiyet, okul türü, bölge kotası belirlenerek gerçekleştirildiğini kaydeden Egemen, bilimsel tekniklerin dikkate alındığını vurguladı.
   Sonuçlarda, alkol ile tanışmış gençlerin oranının yüksek olduğunu tespit edildiğine işaret eden Egemen, alkolün gençler arasında meşrubat olarak algılandığını kaydetti.
   Salih Egemen, ülkede ailelerin tutumu ve alkole ulaşımın kolay olmasının teşvik edici olduğunu söyledi.
   Gençlerin internet ile ilişkisinin de irdelendiğini açıklayan Egemen, “Gençlerin yüzde 93.2’si internet kullanıyor. Burada bir bağımlılık olduğu görülüyor” dedi.
   Egemen, sigara ile tanışan gençlerin oranının yüzde 39.2 olduğunu ifade etti.
“Bağımlılık bilinmiyor”
  
   Alkol ve uyuşturucu kullanımında anne babası ile birlikte yaşayan aileler ile parçalanmış ailelerin çocukları arasında ciddi fark olduğunu söyleyen Egemen, parçalanmış ailelerin çocukları arasında bağımlılık oranının daha yüksek olduğunu belirtti.
   Egemen, lisede öğrenim gören gençler arasında kokain ve ecstasy gibi uyuşturucu maddelerin kullanım oranlarının düşük olduğunu ifade etti.
   Gençlerin sigara ve alkol ile ilgili değer yargılarının da incelendiğini söyleyen Egemen, bağımlılığın çok bilinmediğini belirtti.
   Egemen, “Gençler arasında da toplumun genelinde de bağımlılığın ne olduğu bilinmiyor. Herkes kendi iradesi güçlüdür, bırakabilir diye düşünüyor.  Bağımlı değil sanıyor” dedi.
Eroğlu: Önleme programı başlattık
   Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, gençler arasında bağımlılığın önlenmesi, yararlı aktivitelerin özendirilmesi amacıyla önleme programları hazırladıklarını söyledi.
   Önleme programlarının polisin narkotik şubesi, psikolog ve sosyal hizmetler uzmanı ile işbirliği içinde hazırlandığına değinen Eroğlu, öncelikle öğretmenlere yönelik seminerler başlatılacağını kaydetti.
   Eroğlu, öğretmenlerin ardından, aileler ve öğrenciler için de seminerler düzenleneceğini ifade etti.
   Güvenli internet kullanımı konusunda Telsim sponsorluğundaki çalışmanın devam ettiğini anlatan Gencay Eroğlu,  “Farkındalık yaratmak ve gençlere güzel alışkanlıklar kazandırmak, bağımlılıkla ilgili bilgi düzeyini arttırmak amacıyla reklam filmleri ve afişler hazırladık” dedi.
   Okul idarecileri için düzenlenecek seminerlerin tarihi ve yerlerini açıklayan Eroğlu, şunları söyledi:
   “16 - 23 Kasım tarihleri arasında Lefkoşa, 28 - 30 Kasım arasında Gazimağusa, 12 - 14 Aralık arasında Güzelyurt, 15 Aralık İskele, 16 Aralık Kumyalı ve Yenierenköy, 19 Aralık Cumhuriyet Lisesi (Geçitkale) ve Polatpaşa Lisesi (Akdoğan)”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder