21 Kasım 2011 Pazartesi

Dişini temizleten kalbini koruyor

ABD'deki araştırmaya göre, diş taşlarını bir kez temizleten, kalp krizinden yüzde 34, beyin kanamasından yüzde 13 korunuyor.
Amerikan Tıp Derneği'nin bu yıl Orlando kentinde düzenlediği toplantıda, 100 binkişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı. Bu araştırmayla, dişlerin düzenli olarak temizlenmesinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltabileceği ortaya çıktı. Tayvanlı bilim insanları yaklaşık 7 yıl boyunca kalp ve beyin damarlarıyla ilgili hastalık geçmişi olmayan 100 binden fazla kişinin sağlık durumunu inceledi. Araştırma; her yıl diş hekimine giderek dişlerini ve diş taşlarınıtemizletenlerin kalp krizi geçirme riskinin, hiç diş hekimine gitmeyen ya da 2 yılda bir kez gidenlerden yüzde 24 daha az olduğunu gösterdi. Diş taşlarınıtemizletenlerin beyin kanaması geçirme riskinin ise yüzde 13 daha az olduğu anlaşıldı. Araştırmanın başkanlığını yürüten Emily Çen, dişlerin hekimleretemizletilmesinin, kalp krizi ve beyin kanamasına yol açabilecek bakterilerin çoğalmasını azaltabileceğini vurguladı. Tıp dünyasından da, diş eti ve damar sağlığı konusundaki bağlantıya destek geldi. Uzmanlar, basit kontrollerle kalp krizi oranının azaltılacağı görüşüne katıldıklarını açıkladı. 

GENÇ GÖSTERİRLER 
Prof. Dr. Mehmet Öz (Colonary Üniversitesi Kalp Hastalıkları Cerrahı):
Dişlerinizi florür ile fırçalamanın bakterileri öldürdüğünü biliyorsunuz ama aynanın karşısında daha uzun kalarak çok dahagenç yaşayabilirsiniz. Diş ipi 500 farklı türde bakteriyi öldürebilir. Diş eti hastalığı diğer pek çok sorunla ilişkilidir. Dişlerimizin yanında bulunan plak bakteriler; protein, şeker ve yağın yanı sıra kalsiyum ve fosfor içerir. Bu sert madde dişlerinize yapışır ve gingivite neden olur. Gingivit, kalp hastalıkları konusunda kolesterol düzeyinden daha güçlü bir görterge olabilir. Ayrıca araştırmalar dişlerini fırçalayıp, diş ipi kullanan ve düzenli olarak diş hekimine gidenlerin 6.4 yıl daha genç gösterdiğini de doğruluyor. 
Prof. Dr. Selçuk Yılmaz (Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Periontoloji Bölüm Başkanı): Kalp hastalıkları konusundaki yakın ilgisi zaten biliniyordu. Araştırma, rakamsal olarak bunu doğruladı. Diş taşlarına neden olan plaklarla kalp damarlarını tıkayan plaklara neden olan bakteriler aslında aynıdır. Evde diş ipi ve diş fırçası kullanarak bu bakterilerden ancak belli düzeyde korunabilirsiniz. 

'DİREKT İLİŞKİLİ' 
Doç. Dr. Gültekin Habikoğlu (Medicana Kalp Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı): 
Diş eti hastalıklarına neden olan iltihapların kalp hastalığı ve inmeye neden olan iltihaplanma ile direkt ilişkisi vardır. Diş taşlarına neden olan bakteriler damarların da yaşlanmasını artırır, kolaylaştırır. Kalp hastalarını risklerden korumak için ya da kalp hastalığı riski bulunanları diş sağlığı konusunda mutlaka uyarırız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder