15 Kasım 2011 Salı

Kıbrıslı gençler Alkol ve bonzai tuzağında...

Kıbrıslı gençler Alkol ve bonzai tuzağında...

"Madde Bağımlılığı, Bilgi, Tutum ve Değerlendirme" başlıklı anketin sonuçları açıklandı.
Anket; Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bakanlığa bağlı Gençlik Dairesi organizasyonunda KKTC genelinde liselerde, Redborder Araştırma Şirketi tarafından uygulandı.
KKTC liseleri genelinde gençlerin; sigara, uyuşturucu, alkol ve madde bağımlılığının ne boyutta olduğunun öğrenilmesi ve önlemler alınması amacıyla yapılan anketin sonuçları bugün Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
487 kişi üzerinde uygulanan ankete göre, en yaygın madde kullanımının yüzde 74.4'lük oranla alkol, daha sonra yüzde 6.2'lik oranla Bonzai olduğunu ifade eden yetkililer, diğer alanlarda madde bağımlılığı oranlarının çok düşük olduğunu vurguladılar.
Bakanlıkta saat 10.00'da düzenlenen basın toplantısına; Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu ile Redborder Araştırma Şirketi Direktörü Salih Egemen katıldı.
DÜRÜST
Basın toplantısında ilk sözü alan Gençlik Bakanı Kemal Dürüst, Cumhuriyet Bayramı öncesinde bugün düzenlenen bu basın toplantısında, 1974 yılından sonra gençler üzerinde yapılan en kapsamlı araştırmanın verilerinin açıklanacağını ifade etti.
Bakanlığına bağlı Gençlik Dairesi ile istişare içinde çalışarak ada genelindeki tüm liselerde uygulanan "Madde Bağımlılığı, Bilgi, Tutum ve Değerlendirme" testiyle, bilimsel verilere ulaşılarak gerekli önlemelerin hemen alındığını anlatan Bakan Dürüst, gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulabilmesi için Bakanlık ve Gençlik Dairesi'nin çok çeşitli çalışmaları bulunduğunu söyledi.
Gençler için çeşitli kültürel, sanatsal, sportif aktiviteler organize edildiğini, kapanan gençlik merkezlerini yeniden hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Dürüst, iyi yetişmiş gençlerin, ülkenin geleceği için önemli olduğunu vurguladı.
ÖNLEME PROGRAMLARI 16 KASIM'DA BAŞLAYACAK
Anket yapılırken amaçlarının; KKTC genelindeki liseli öğrencilerin sigara, alkol, uyuşturucu ve madde bağımlılığının ne boyutta olduğunu öğrenmek olduğunu ifade eden Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, basın toplantısı düzenlemekteki amaçlarının ise; araştırmanın varlığını ortaya koymak ve bunu önleme programının 16 Kasım'da başlayacağını duyurmak olduğunu kaydetti.
Gençlik Dairesi Müdürlüğü yanında ilgili birimlerin de araştırmaya ve önleme programlarına katkı koyduğunu anlatan Bakan Dürüst, önleme programları dahilinde afişler basıldığını, seminerler düzenleneceğini ve televizyonlarda reklam programları yayımlanacağını belirtti.
Anket sonuçları ile; çok ciddi boyutlarda olmamak kaydıyla böyle bir sorun olduğunu kabul ettiklerine işaret eden Bakan Dürüst, "Açıkçası çok kötü bir durumda değiliz, ama gençlerin böyle bir sorunu olduğunu kabul ediyoruz ve bunun için çözüm önerileri, paket programları hazırlıyoruz" dedi.
YÜZDE 75.4'LÜK ORANLA EN YAYGIN KULLANIM ALKOL
KKTC genelinde yaklaşık 9 bin 500 civarında lise öğrencisi olduğunu, anketin ise 487 kişiye uygulandığını ifade eden Bakan Dürüst, gençler arasında yüzde 75.4'lük oranla en yaygın kullanımın alkol olduğunu kaydetti.
Bakan Dürüst, çoğu kişinin alkolün diğer maddelere göre daha masum olduğunu düşünmesine rağmen, ilerleyen zamanlarda alkol kullanımının tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini, ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Alkolden sonra yüzde 6.2'lik oranla Bonzai kullanımının yaygın olduğuna işaret eden Dürüst, Bonzai'nin geçtiğimiz yıllarda yasak olmamasının gençler arasında yaygın olmasının sebeplerinden olabileceğine dikkat çekti. Bakan Dürüst, Bonzai'nin artık KKTC'de yasak olduğunu da vurguladı.
Diğer alanlarda madde bağımlılığı oranlarının çok düşük olduğunu anlatan Bakan Dürüst, "Madde bağımlılığını önce liselerde önlersek, gelecek yıllar için sorunu azaltmış oluruz" dedi.
"AİLELER ÇOCUKLARINA SEVGİ VE ŞEFKATLE YAKLAŞMALI"
Ailelerin, madde bağımlılığından uzak tutmak için çocuklarına sevgi ve şefkatle yaklaşması gerektiğini ifade eden Bakan Dürüst, "Amacına hizmet eden öneri programlarıyla daha iyi yerlere geleceğiz. Güçlü bir KKTC Devleti için güçlü bir KKTC gençliğine ihtiyaç var" dedi.
EGEMEN
Redborder Araştırma Şirketi Direktörü Salih Egemen de konuşmasında, araştırmanın bilimsel veriler doğrultusunda yapıldığını belirterek, araştırma sonuçları çıkar çıkmaz hemen çözüm önerilerinin araştırılmaya başlandığını kaydetti.
"ALKOLLE TANIŞAN GENÇLERİN ORANI ÇOK YÜKSEK"
Anketin bilimsel yöntemlerle 487 kişi üzerinde rasgele örneklem yöntemiyle uygulandığını anlatan Egemen, anket sonuçlarına göre alkolle tanışan gençlerin oranının çok yüksek olduğunu söyledi.
Gençlerin alkolü zararlı bir alışkanlıktan öte, meşrubat olarak gördüklerine dikkat çeken Egemen, alkole kolay ulaşabilmenin bu oranın yükselmesinin sebeplerinden sayılabileceğini belirtti.
Araştırmada, gençlerin internetle ilişkisinin de belirlendiğini anlatan Egemen, internetle ilişkinin yüzde 93.2 gibi yüksek bir oran olduğuna, bunun çok büyük sakıncaları olabileceğine işaret etti.
Sigara kullanımının ise yüzde 39.2 gibi bir oranda olduğunu ifade eden Salih Egemen, anne babası birlikte olanlar ile, ayrı olanlar arasında önemli bir oran ortaya çıktığını, ayrılan ailelerin çocuklarında daha çok sorun görüldüğünü vurguladı. Egemen, bu konuda genel bir bilinçlendirme çalışması yapılmasının şart olduğunu belirtti.
"KOKAİN VE EXTACY YAYGIN DEĞİL"
Yapılan araştırmanın en sevindirici yanının, gençler arasında kokain ve extacy kullanım oranının çok yüksek olmadığının görülmesi olduğuna işaret eden Egemen, buna rağmen Bonzai kullanımın daha yaygın olduğunun görüldüğünü, bunun en büyük sebebinin ise geçmiş yıllarda Bonzai'nin yasak olmayışı olduğunu kaydetti. Egemen, Bonzai'nin yasaklanmasının önemli bir adım olduğunu da ifade etti.
EROĞLU
Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu da, yapılan araştırma sonucunda hemen girişimde bulunduklarını ve önleme programları için gerekli birimlerle çalışmalar yaptıklarını belirterek, konu hakkında Narkotik Başmüfettişi Ali Adalıer, Psikolog Zehra Yürür ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel'den destek aldıklarını anlattı.
Genel Orta Öğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi yetkilileriyle toplantı yaparak, konu hakkında yapılacakların belirlendiğini anlatan Eroğlu, önce okul idarecileri ve öğretmenlere, sonra veliler ile öğrencilere seminerler verileceğini kaydetti.
"Geleceğimizi Birlikte Yaratalım" sloganıyla reklam, afiş ve internet için Telsim yetkilileriyle çalışmaları olduğu ifade eden Eroğlu, "Farkındalık yaratmak ve gençlere güzel alışkanlıklar kazandırmak, bağımlılıkla ilgili bilgi düzeyini arttırmak amacıyla hazırladığımız reklam filmleri, afişler, bunun yanı sıra tüm liselerde vereceğimiz seminerlerle kötü alışkanlıkları önleme programları başlatıyoruz" dedi.
Okul idarecileri için seminerlerin 16 Kasım'da başlayacağını söyleyen Eroğlu, 16 - 23 Kasım tarihleri arasında Lefkoşa, 28 - 30 Kasım arasında Gazimağusa, 12 - 14 Aralık arasında Güzelyurt, 15 Aralık İskele, 16 Aralık Kumyalı ve Yenierenköy, 19 Aralık Cumhuriyet Lisesi (Geçitkale) ve Polatpaşa Lisesi'nde (Akdoğan) okul idarecileri ve öğretmenler için seminerlerin başlayacağını sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder