15 Kasım 2011 Salı

Kırgızistan’da kız kaçırmakla savaş kampanyası başladı




Kırgızistan’da kız kaçırmakla bir aylık savaş kampanyası başladı. Medeni hakların savunucularına göre,son zamanlarda  evlenmeye zorlamak amacıyla kaçırılmış kızların sayısı l5-l6 bini buluyor. Genç  erkekler, ağır suç olan kız kazırmanın   sadece ulusal gelenek olduğunu  savunuyor.
Gerçekten de  geçmişte  Orta Asya,Kafkasya,Ortadoğuda  kızların evlenmeye zorlamak amacıyla kaçırılması, pratik olarak olagan bir şeydi. Günümüzde görülmemiş  kadar büyük boyutlar aldı.  Rusya Bilimler Akademisi Kültüroloji Enstitüsü görevlisi Leonid Kitayev-Smık  şimdiki durum  kültür değerlerinin değişiminin belirtisidir,dedi ve şöyle konuştu:
Eski zamanlarda  nikah töreni kapsamında kız kaçırma merasimi vardı.Erkek kızı kaçırmakla yığıtlığını, soyunu sürdürmek yeteneğini sergiliyordu.Çünkü kızın kaçırılmasını  babası,kardeşleri, amcaları  önlemeliydi. Yani eski zamanlarda kız kaçırma merasimi,erkekler arasındaki  bir ceşit yigitlik yarışmalarıydı. Günümüzde ise   kız kaçırılması  daha çok insanın köleleştirilmesine benziyor.  Çünkü kaçırılmış kız köle haline düşüyordu.
Eski zamanlarda  erkek kızı kaçırırken kahramanlık göstermekle  onu   düşmanların  saldırısı  sırasında savunabileceğina ve refah içindeki hayatını  sağlayabileceğine ailesini inandırmaya çalışıylordu.Kaçırılmış kızın  anababalarına başlık parası veriliyordu, Bu,erkeğin varlıklı olmasının belirtisiydi. Bazı halklarda gelin için başlık parası vermek geleneği yaşamaya devam ediyor. Fakat günümüzün şartlarında   çoğunlukla gelinin ailesine başlık parası verecek halde olmayan erkeklerin  kız kaçırma yoluna girdiklerini kaydeden Leonid Kitayev-Smık şunları söyledi:           
Finansal güçlükler çeken erkekler  bunu yapıyor. Birçok Kırgız  genci, gelin  için ailesine verilecek  başlık parasını kazanmak amacıyla Rusya’ya çalışmaya gidiyor. Bunu yapmak imkanları  olmayanlara  düşen,kız kaçırmak oluyor. Böyle durum  ülkedeki yoksullaşmanın  belirtisidir. Kırgızistan daha zengin bir ülke olursa kız kaçırma olayları azalacak.
Kız kaçırma olaylarının çok olduğu ülkelerin makamları  değişik yollara başvurarak böyle duruma son vermek çabalarında bulunuyor.Örneğin Çeçenistan cumhurbaşkanı Ramazan Kadırov    kızın evlenmesine babasının rızası   olmayınca   nikah kaydının yapılmasını yasakladı. Fakat bu yasağın  etki yapmadığı oluyor. Psikolog Alisa Metelina ,Doğu gelenekleri gereğince  kaçırılan kızın kendisini kaçırmış erkekle evlenmeye zorunlu olduğunu kaydetti ve  böşye konuştu:
Genç bir erkek  bir kızla evlenmek isterse ve  anasıyla babası  evlenmesine razı olursa  kızın  fikri sorulmaz.  Böylece kızı kaçırmak imkanları açılır.Kıçırılmış kız kendisini kaçırmış erkekle  evlenmek zorunda kalır. Aksi halde kendisi ve ailesi rezil olur.
Rusya  Hukuk dairesi görevlisi Konstantin Gusov,oysa Birleşmiş Milletler İnsan Hakları anlaşması gereğince insanın seçim yapma özgürlüğü olduğunu   hatırlatarak şunları söyledi:
Genel insan hakları var ki,Rusya bunları kabul ederek uygulıyor. Kırgızistan da  birçok uluslararası  anlaşmada beyan edilen demokratik değerleri kabul ettiğini belirtiyor. Ama  kızı  kaçırmakla evlenmeye  zorlama insan haklarının en azından iki kuralının ihlalidir. Dolaşım serbestliği ve aile kurmak amacıyla seçim yapma serbestliğinin ihlal edilmesi söz konusudur.
Hukuk açısından bu çok doğru.Fakat toplumda  eskimiş ahlak   anlayışı  korundukça   ceza yasası kızları kaçırılmaktan koruyamayacak. Kazakistan’daki bir toplumsal kadın örgütlerinden birinin verilerine göre,  20l0-de ülkede l200 kız kaçırıldı.Yalnızca ikisi kendisini kaçırmış olanlara karşı dava açtı.
Kırgızistan makamları  kız  kaçırmakla savaş kampanyası  açmakla  halka,gerekçeleri ne olursa olsun kız kaçırmanın  cezalandırılması gereken ağır bir suç olduğunu  tanıtma yolunda   gayretler  gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder