21 Kasım 2011 Pazartesi

İşte kadına bakışımız


Kadın a yönelik şiddete karşı Diyarbakır’da çalışmalar gerçekleştiren Kadın Araştırma Merkezi’nin (KAMER) araştırmasına göre 423 kişiden 354’ü zina yapan kadın ın cezalandırılması gerektiğini düşünüyor. “Cezasını koca sı vermeli” diyenlerin oranı yüzde 64.3 olurken, “cezalandırılmamalı” diyenlerin oranı yüzde 16.3’te kaldı.
KAMER’in namus algısı ve kadın a yönelik şiddetin yaygınlığı ile ilgili çalışmalara yer verdiği “İstersek Biter” adlı kitapta, toplumda namus kavramına bakış ve kadın cinayetlerinin nedenleriyle ilgili değerlendirmeler yer alıyor. Kitap, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır’ın gerçekleştirdiği ve çoğunluğu erkek lerden oluşan 423 kişiyle yapılan anketin çarpıcı sonuçlarını da içeriyor.
NAMUS SUZLUK NEDİR?
Diyarbakır’da Kürt, Zaza, Arap ve Alevi köyleriyle kentte kırsal kesimden göçün yoğun olduğu yerlerde yapılan anketin sonucuna göre, “ namus ” denilince akla ilk olarak “kadınlar” geliyor. “ Namus nedir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 32.9’u “Karım, bacım, annem” yanıtını verdi. “ Namus , dinin emrettiğidir” diyenlerin oranı yüzde 18.4 olarak gerçekleşti.
“ Namussuzluk nedir?” sorusu yöneltildiğinde katılımcıların yüzde 48.5’i “kadının zina yapması” cevabını verdi. Yüzde 10.6’sı “kadının bekâretini kaybetmesi” derken, yüzde 4.3’ü “kadınların dedikoduya sebep olacak davranışlar sergilemesi”ni gösterdi. “Kadının görevi nedir?” sorusuna ise çoğunluk “Her koşulda erkeğe boyun eğmesi gerekir” cevabını verdi. “Namusu korumak kimin görevi?” sorusuna ankete katılanların yüzde 23.9’u “baba ve ağabey” karşılığını verdi.
CEZAYI KOCA VERİR
Araştırmaya katılanlara hayali bir aldatma öyküsü anlatıldı ve “kadına ceza verilmeli mi?” diye soruldu. Yüzde 83.7’si “evet” yanıtını verirken yüzde 37.4’ü “Kadına ölüm cezası verilmeli” dedi. “Cezalandırılmamalı” diyenlerin oranı yüzde 16.3, “Boşanırım” diyenlerin oranı ise yüzde 25.8 olarak gerçekleşti. Deneklerin yüzde 64.3’ü kadına cezasının kocası tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder