21 Kasım 2011 Pazartesi

Göbek kordonunu 3 dakika sonra kesin

Göbek bağı ve bebeklerin kansızlık riski hakkında yeni iddia
Göbek kordonunu 3 dakika sonra kesinİsveç’te yapılan bir araştırma doğumdan 3 dakika sonra göbek bağı kesilen çocukların daha az demir eksikliği vekansızlık yaşadığını ortaya koydu. Bu sayede çocuğun beyin gelişimine zarar verilmeyeceği kaydedildi.

İNGİLİZ Tıp Dergisinde yayımlanan bir araştırma göbek bağı ve bebeklerin kansızlık riski hakkında yeni bir iddia ortaya attı. İsveçli bilim adamları, bebeğin kordonunun doğumdan sonra hemen kesilmemesinin daha sağlıklı olduğunu açıkladı. Uzmanlar düşük riskli hamileliklerden sonra doğan 400 bebek üzerinde inceleme yaptı. Söz konusu bebeklerden bazılarının kordonlarını 10 saniyeden kısa bir süre içinde kesen uzmanlar bazılarına aynı operasyonu 3 dakika sonra yaptı. 

Beyin zarar görebilir

Göbek kordonları daha sonra kesilen bebekler 4 aylıkken, demir düzeylerinin daha iyi düzeyde olduğu ve yeni doğan bebeklerde rastlanan anemiye yakalanmadıkları belirlendi. Bebeğin kordonunu kesmeden önce 3 dakika beklenmesinin, yeni doğan bebeğin kan hacmini üçte bir oranında arttırdığı kaydedildi. Okul yaşı öncesi çocukların dörtte birinde demir eksikliği görülürken Halmstad’da bulunan Holland Hastanesi’nde görevli Ola Andersson “Bu sorun bebeğin beyin gelişimine zarar verebilir” dedi. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin kordonunun doğar doğmaz kesilmesi yönündeki tavsiyesinden yıllar önce vazgeçmişti.

Kansızlık riski önlenmiş olur!

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil: “Bebek kordonu doğumdan sonra 3 dakika kadar beklendikten sonra kesilirse bebeğin vucuduna fazladan 20 ml kadar kan gider ve böylelikle olası bir kansızlık önlenir. Çünkü bebek doğduğu esnada ciğerleri hava ile doludur ve ciğerlerinin solunumla birlikte kan gereksinimi artar. İşte bu durumda eğer bebeğin kordonu erken kesilirse akciğerin gereksinim duyduğu kan bebeğin vücudundaki dokulardan sağlanır ve bebek kansız kalır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder