30 Eylül 2011 Cuma

Sizce Kaç Çocuk Gelin Var?

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nce yapılan araştırmada korkunç rakamlara ulaşıldı... İşte çocuk gelinlerin sayısı;

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’ne göre 5 milyondan fazla çocuk gelin bulunuyor.
 Diyarbakır ve Şanlıurfa’da hastane koşullarında yapılan doğumlardaki çocuk annelik oranı bile sorunun ne kadar ağır olduğunu ortaya koyuyor. Bu yılın ilk 6 ayında 2 kentte 300 çocuk gelin doğum yaptı. Türkiye’de çocuk gelinler ve çocuk anneler sorunuyla ilgili ilk kapsamlı rapor önümüzdeki günlerde TBMM’de açıklanacak. Türkiye’de kızların yüzde 31.7’si küçük yaşta evlendiriliyor. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’ne göre ise Türkiye’de 5 milyondan fazla çocuk gelin bulunuyor. Bu yılın ilk 6 ayında resmi verilere göre Diyarbakır’da 181 çocuk anne oldu. Şanlıurfa’da ise 120 kız çocuğu doğum yaptı. Türkiye’nin en önemli toplumsal sorunlarından biri olan çocuk gelin ve çocuk anne olgusu, tüm yönleriyle, bilimsel bir araştırmayla ortaya kondu. Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Koordinatörü Halime Güner, yıllardır bu alanda ciddi veri eksikliği bulunduğunu, ancak ODTÜ Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit ve ekibi tarafından uzun bir süredir çalışmaları yürütülen kapsamlı bir raporun, 27 Eylül günü TBMM’de açıklanacağını belirtti.
Yüzde 31.7’si çocuk gelin
Türkiye’de Kadının Sorunları ve Statüsü’nün verilerine göre her yüz evlilikten 31.7’sinde çocuk gelin olgusu bulunuyor. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’ne göre ise Türkiye’de 5 milyondan fazla çocuk gelin bulunuyor. Yerel düzeyde toplanan veriler ise daha çok hastanelere yapılan doğum başvuruları üzerinden derleniyor. Diyarbakır ve Şanlıurfa’da hastane koşullarında yapılan doğumlardaki çocuk annelik oranı bile sorunun ne kadar ağır olduğunu ortaya koyuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder