1 Eylül 2011 Perşembe

Otizm Hastalığına Erken Teşhis


ABD'de Yale Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacıların manyetik rezonans görüntüleme kullanarak yaptığı bir otizm araştırması, otizm spektrum bozukluğunun (ASD) gelişimi için gerekli genetik duyarlılık özellikleri taşıyan bir beyin faaliyeti yapısını tanımladı. Araştırma, otizmin daha erken ve doğru teşhisine yardımcı olacak.
ASD'nin özellikleri arasında zayıf sosyal etkileşim-iletişim yer alıyor ve beynin "biyolojik hareket" olarak bilinen diğer insanların hareketlerini kavrama kabiliyetini bozabiliyor. ASD, büyük ölçüde kalıtsal ve yaygın bir rahatsızlık olarak biliniyor. Yale araştırmacıları Martha Kaiser, Kevin Pelphrey, işlevsel manyetik rezonans görüntüleme kullanarak otistik çocuklar ve bu çocukların otizmden etkilenmeyen kardeşlerinin beyinlerini ve normal gelişim gösteren çocukların beyinlerini, bu üç gruptaki
çocuklar biyolojik hareketlerin animasyonlarını izlerken taradı. Araştırmaya 4 ve 17 yaşları arasındaki 62 çocuk katıldı. Araştırma ekibi, 3 belirgin "sinirsel imza" tanımladı. ASD'li çocuklar ve hastalıktan etkilenmemiş kardeşlerinde faaliyeti azalmış beyin bölgeleri, sadece otistik çocuklarda bulunan faaliyeti azalmış beyin bölgeleri ve dengeleyici faaliyet ve sadece hastalıktan etkilenmemiş kardeşlerde görülen gelişmiş faaliyetler olarak tanımlanan sinirsel imzada, gelişmiş beyin faaliyeti bu
çocukların ASD gelişimi için gerekli genetik yatkınlığın üstesinden gelmeye yardımcı olan bir gelişim sürecini yansıtabildiği vurgulandı.
Martha Kaiser, araştırmanın ASD'nin beyindeki temeli ve rahatsızlığın genetik ve moleküler kökenini daha iyi anlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder