7 Eylül 2011 Çarşamba

Gece kuşlarına kötü haber


Daha önceki araştırmalarda gece uyanık kalıp gündüz uyumanın metabolizmada sorun yarattığı ortaya çıkmıştı. Son yapılan bir araştırmaya göre gece uyumamanın bir zararı daha bulundu.

Gece kuşlarına kötü haber

Geç vakitlere kadar oturup gündüzleri uyuyan insanların diğer insanlara göre daha sık ve daha ürkütücü kabuslar gördüğü açıklandı.
264 üniversite öğrencisinin üzerinde çalıştığı ve Sleep and Biological Rhytms (Uyku ve biyolojik ritm) dergisinde yayınlanan araştırmada yetişkin insanların yüzde 80'inin yılda en az bir kere kabus gördüğünü, yüzde 5'inin de ayda bir kereden daha fazla rahatsız edici rüyalar gördüğü belirtildi. Rüyalar genellikle endişe, tehdit, korku veya terör içerikli olarak tanımlandı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden akademisyen Yavuz Selvi "kötü rüya"ların notunu da belirledi. Araştırma süresince insanlara rüyaları için 0'dan 4'e kadar bir not vermeleri istendi.
Ortalamada kendilerini "gece kuşu" olarak tarif edenlerin kötü rüya görme oranı 2.10 iken düzenli saatlerde uyuyanlarınki ise 1.23 oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder