30 Eylül 2011 Cuma

Çalışan erkeklerin yüzde 36’sı şiddet mağduru


Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Serpil Aytaç’ın başkanlığında bir grup akademisyenin kamu kuruluşlarında hiyerarşik yapı göz önüne alarak yaptığı işyerinde şiddet konulu araştırma 3 yılda tamamlandı.
Çalışan erkeklerin yüzde 36’sı şiddet mağduru
Kitap haline getirilen araştırma sonuçları, kadına şiddetin baş aktörü görülen erkeklerinde işyerinde şiddet mağduru olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma ayrıca çalışan kadınların üstleri olan hemcinslerinin şiddetine maruz kaldığını gözler önüne serdi.

3 YIL SÜRDÜ...

3 yıl süren araştırması sonucu elde edilen verilere göre çalışan erkeklerin yüzde 36’sının şiddet mağduru olduğu ortaya çıktı. Sağlık, eğitim, güvenlik (polis) ve kamu kuruluşlarında çalışan 3 bin kişiyle kapalı zarf usulü anket yapıldı. Yöneltilen sorulara bin 708 kişi cevap verdi. Elde edilen verilere göre erkeklerin yüzde 36’sı kadınların ise yüzde 50’si şiddete maruz kalıyor. “İşyerinde Şiddet” ismiyle kitap haline getirilen araştırmanın sonuçlarına göre anket katılanların yüzde 8’i fiziksel şiddete, yüzde 30’u psikolojik şiddete yüzde 39’u sözel şiddete (aşağılamak, hakaret ve küfür) yüzde 2’si ise cinsel şiddete maruz kalıyor.
 
HEDEF DOKTOR VE HEMŞİRE

Yapılan araştırma işyerinde maruz kalınan şiddetin en yüksek görüldüğü kurum sağlık sektörü. Doktor ve hemşirelerin yüzde 55’i şiddet mağduru. Genelde şiddet kurum dışından uygulandığı gibi büyük oradan fiziksel şiddet olarak meydana geliyor. Sağlık sektöründe kurum içinde ise yıldırma (Mobbing) şiddeti uygulanıyor.
 
KADIN  KADINDAN ŞİDDET GÖRÜYOR

İşyerinde  kadınlara şiddeti yine hemcinsleri uyguluyor. Bunun birçok sebebi olmakla birlikte en önemli neden olarak kariyer hırsı gösteriliyor. Araştırmaya göre belirli bir yaşa gelmiş kadınlarda zirvede olma telaşı birçok farklı uyarıcıyı da tetikliyor. Çevresinde statüsünü kolay kazanmış kadınların hemcinslerine psikolojik olarak uyguladıkları şiddetin boyutu bazen depresyona kadar varıyor. Sözlü şiddet anlamına gelen mobbing kavramı işyeri kültürünün bir parçası haline gelmiş durumda.
 
FİZİKSEL ŞİDDETTEN YOLA ÇIKILDI

Prof Dr. Serpil Aytaç, 2006 yılında tamamlanan işyerinde yıldırma mobbing araştırmasından yola çıktıkları belirterek, “Bin 300 kişi üzerinde o dönem yaptığımız araştırma sonuçlarında iş yerinde yüzde 55’lik bir oranın psikolojik şiddeti mağduru olduğun gördük. Bunun üzerine gerekli izinlerin alınmasının ardından bu araştırmayı genişletip fiziksel şiddet başta olmak üzere diğer türlerinde uygulanıp uygulanmadığını araştırdık. Ve çıkan sonuçlar erkeklerin iş yerinde şiddet mağduru olduğunu gördük” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder