30 Eylül 2011 Cuma

Hardal kanserli hücre oranını azaltıyor

Almanya’da yapılan bir araştırma, yemeklerin yanında sos olarak hardal tüketilmesinin insan sağlığına olum etki ettiğini ortaya çıkardı. Freiburg Üniversitesi’nde yapılan incelemede, hardaldaki acı sosun, ızgara etlerdeki kanserojen maddeyi ortadan kaldırdığı belirlendi. Araştırmayı yürüten Volker Mersch Sundermann “Fazla pişmiş ette hastalığa sebep olan, kanserli hücreler oluşur. Fakat düzenli olarak hardal tüketmek kandaki kanserli hücre oranını azaltıyor” dedi. Hergün 20 gram hardal yiyen gönüllülerin kan numunelerini inceleyen Alman bilim adamları, katılımcılarda bulunan zararlı hücrelerin ortalamaya göre daha az olduğunu açıkladı.

Güneş kremlerini kışın da kullanın

Mersin Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşın Köktürk, özellikle yaz aylarında kullanımı artan güneşten koruyucu kremlerin kışın da tercih edilmesinin faydalı olacağını bildirildi. Prof. Dr. Köktürk, güneş ışınlarından korunmanın cilt sağlığı açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Güneş ışınlarının cildin kırışmasına ve yaşlanmasına neden olduğunu belirten Köktürk, “Aslında yaşlanmayı önleyici krem kullanılacağına güneşten koruyucu kremler kullanılırsa kırışıklıklar daha geç oluşur” dedi. Güneş ışınlarının deride her zaman aynı etkiyi yaptığını ifade eden Köktürk, şöyle konuştu, “Güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkisi sıcaklıklarla ve mevsimlerle ilgili değil. Bu nedenle güneş ışınlarının yoğun olduğu yaz mevsiminin yanı sıra kışın da güneşten koruyucu kullanmak önem taşıyor. Kış güneşi de olsa hatta direkt güneş ışığı gelmese bile korunmak gerekiyor. Çünkü ışınlar buluttan bile geçiyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder