1 Eylül 2011 Perşembe

Obeziteyi önlemenin sırrı

Çavdar ekmeğinin şişmanlığı önlediği kanıtlandı.
Obeziteyi önlemenin sırrı
Araştırmaya göre kahvaltıda tüketilen çavdar, öğünü takip eden 3 saat içinde açlık hissini azaltıyor bu da daha az yeme isteğini beraberinde getiriyor.

İsveç’te yapılan bir araştırma, çavdar kaynaklı yüksek-lifli bir kahvaltı yapmanın doygunluk hissini artırdığını ve günün ileri saatlerinde daha az gıda tüketilmesini sağladığını ortaya koydu. İsveçÜniversitesi Ziraat Bilimleri’ndenHanna Isaksson liderliğindeki bilimadamları, çalışmalarında çavdar ağırlıklı bir kahvaltı yapmanın, buğday ağırlıklı bir kahvaltıdan daha tok tuttuğunu söyledi.

OBEZİTEYLE MÜCADELE

Dr. Isaksson “Çavdar ekmekli bir kahvaltıdan 3 saat sonra bile açlık hissetmezsiniz” dedi. Bilimadamları obeziteylemücadelede ilk adımın doğru kahvaltıdan geçtiğini söyleyerek çavdar ekmeğinin uzun süre tokluk hissi vermesinin obeziteylemücadalede çok önemli olduğunu belirtti. Bilimadamları, aynı kalori değerindeki porsiyonlarda sunulduklarında çavdar kepeğinin, doygunluk üzerine çavdar kırması ve elenmiş çavdar unundan daha kuvvetli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varıldığını da belirtti.

DOYGUNLUK HİSSİ VERİYOR

Okan Üniversitesi öğretimüyesi Prof.Dr.Hikmet Boyacıoğlu ise kendi yaptığı incelemelerle İsveç’teki araştırmaların örtüştüğünü söyledi. Boyacıoğlu, “Obezite Avrupa’da erkeklerde yüzde 27’den, kadınlarda ise yüzde 38’den yüksek oranlarda görülüyor. İsveçli bilimadamlarının, uzun süren araştırmalarıyla buldukları çavdarın doygunluk hissini artırması, obezitenin önlenmesi açısından büyük önemtaşıyor” dedi.

Kolestrole, şekere iyi geliyor

Fransız bilim adamlarının çalışmalarına göre çavdar ekmeğindeki B vitamini kolestrole iyi geliyor. Uzmanlar şeker hastalarının da çavdar ekmeği yemesini öneriyor. Son yıllarda diyetisyenler de çavdarı diyet menülerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder