1 Eylül 2011 Perşembe

Mutluluk Barometresi


Amerika'nın Kentucky Üniversitesi'nde görevli bilim adamlarının üzerinde 15 yıl çalıştığı bir araştırma, mutlu yaşayan insanların uzun ömürlü olduğunu ortaya koydu.
Fakat bu konuda sonuçları dikkatimizi çeken en çarpıcı araştırmayı Coca Cola yaptırdı.
Firmanın 2010 yılı pazarlama etkinlikleri kapsamında yaptırdığı “Mutluluk barometresi” adını verdiği pazar araştırması, yüz yüze insani ilişkilerin artmasının önemli bir mutluluk kaynağı olduğunu ortaya koydu.
Farklı milletlerden ve kültürlerden insanlar arasında, mutluluğun ne anlama geldiğini belirlemek için yapılan, dört kıtadan 16 ülkeyi kapsayan global araştırmanın sonucunda, sanal dünya artan bir hızla sürekli büyümesine rağmen, mutluluk söz konusu olunca, insani temasların daha çok önem kazandığı sonucu ortaya çıktı.
Araştırmaya dâhil edilen 16 ülkedeki katılımcıların %77’si, aile ve duygusal ilişki yaşadıkları kişilerle iletişim kurmanın, sanal dünya alternatiflerinden daha fazla mutluluk kaynağı olduğunu belirtti. Katılımcıların %39’u akşamları, günün öne çıkan olaylarını sevilen biriyle paylaşmaktan büyük mutluluk aldığını belirtirken, ailesiyle yemek yiyerek mutluluğu yakalayanların oranı %22 olarak saptandı. Gün içinde arkadaşları ya da iş arkadaşları ile sohbet ederek mutlu olanların oranı ise %17 olarak belirlendi.
Araştırmada, mutluluğa kaynak olarak gösterilen modern alternatiflerin ise nispeten sönük kaldığı dikkatlerden kaçmadı. Araştırmacılardan %14’ü, mutluluğu televizyon seyretmekte bulduğunu belirtirken, başkalarıyla online iletişim kurmaktan mutlu oların oranı %5 ve günün ilk mesajını alarak mutlu olanların oranı ise %2’de kaldı.
Hiç kuşkusuz bayramlar, yüz yüze iletişim konusunda insanların bir araya gelmesine en çok fırsat oluşturan ortamlar. Yukarıdaki araştırmada da görüldüğü gibi, akraba ziyaretleri ve aile içi iletişimin artması bireylerin mutluluğu artıran faktörler arasında geliyor.
Pittsburgh ve San Diego Üniversitelerinde yapılan araştırmalar, mutluluğun kalbi koruduğunu ortaya koydu. Evliliklerinde mutlu olan kadınların sağlığıyla bekar, boşanmış, dul ve evliliklerinde mutsuz olan kadınlar üzerinde 13 yıl süreyle karşılaştırmalı olarak yapılan ve sonuçları Health Psychology dergisinde yayınlanan araştırma, evliliklerinde mutlu olan kadınların çok daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder