8 Ekim 2011 Cumartesi

Türkler Yarı Zamanlı Çalışmaya Sıcak Bakıyor

Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre, Türklerin diğer ülkelere göre yarı zamanlı çalışmaya sıcak baktıkları ortaya çıktı.


Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre, Türklerin diğer ülkelere göre yarı zamanlı çalışmaya sıcak baktıkları ortaya çıktı.
İstihdam uzmanı Randstad Holding tarafından hazırlanan 2011 yılının üçüncü çeyreğini kapsayan üç aylık rapora göre, kadınlar yönetimde yarı zamanlı çalışmanın mümkün olduğuna daha çok inanma eğilimi gösterirken, erkekler sıklıkla bu tür istihdamın kariyerlerini zedeleyebileceğini düşünüyor.
Yarı zamanlı çalışma konusunda çoğu uluslarda cinsiyetler arası fark oldukça az. Ankete katılanların yüzde 46'sı ve erkeklerin yüzde 51'i yarı zamanlı çalışmanın kötü bir kariyer hareketi olduğunu düşünüyor. Bu yaklaşımı en çok benimseyenler Yunanistan'daki çalışanlar. Yunanistan'ı Belçika, İtalya, Lüksemburg, Danimarka ve İsveç izliyor. Türkiye, Japonya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki çalışanların ise sadece üçte biri bu düşünceye katılıyor. Türkiye'de daha çok erkekler yarı zamanlı çalışmanın kötü bir kariyer
hamlesi olduğunu düşünüyor.
Araştırmaya göre, çalışanlar hemcinslerinden çok karşı cinsle iş birliği yapmayı tercih ediyor. Ancak çalışanlar arasında toplumsal cinsiyet tercihi açısından Hindistan, Singapur, Japonya ve Yunanistan'da pek az fark olmadığı görülüyor. Türkiye'deki kadın çalışanların yüzde 60'ı, erkek çalışanların ise yüzde 47'si üstlerinin karşı cinsten olmasını tercih ediyor.
Tüm dünyada çalışan bireylerin yüzde 15'i yarı zamanlı işlerde çalışıyor. Bu oran en yüksek olan Çin'de yüzde 35, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Belçika ve İsveç'te ise yüzde 10'un altında. Türkiye'de ise bu oran yüzde 12. Tüm dünyada çalışanların çoğunluğu bağlı oldukları üstlerinin erkek olduğunu bildirirken, bunu belirtenlerin çoğunluğunun da erkek olduğu görülüyor. Dünya çapında 29 milleti kapsayan, Amerika Kıtası, Asya, Pasifik ve Avrupa ülkelerinden cevaplar içeren bu araştırma,
organizasyonların performansının daha fazla kadın yönetici ile daha iyi olacağına inananların azınlıkta olduğunu gösteriyor.
Randstad Workmonitor, yarı zamanlı istihdam ve toplumsal cinsiyet hakkındaki ilgi odağına ek olarak çalışanlar arasındaki güvenin tüm dünyada bir önceki üç aya göre istikrarlı olduğunu ve iş bulma konusunda iyimserliğin Çin, Hindistan ve Meksika'da en yüksek olduğunu da belirtiyor. 29 ülke arasında İsviçre'den sonra iş kaybı korkusunun en çok gerilediği ülke ise 7 puanla Türkiye.
Randstad Genel Müdürü Altuğ Yaka, Türkiye'nin diğer ülkelere nazaran yarı zamanlı çalışmaya daha sıcak bakmasının sebebinin yüksek işsizlik oranları olabileceğini belirtti. Yarı zamanlı çalışmaya olumlu bakanların oranlarının kadın çalışanlarda yüzde 44, erkek çalışanlarda ise yüzde 42 olduğuna dikkat çeken Yaka, ancak toplam çalışanların sadece yüzde 12'sinin yarı zamanlı çalıştığının altını çizdi. Bu verilerin Türkiye'de uygun altyapı ile yarı-zamanlı istihdamın ve dolayısıyla milli istihdamın önemli
ölçüde arttırabileceğini ortaya koyduğunu belirten Yaka, potansiyel işgücünü bir an önce faal hale getirmek için Avrupa'da güvenceli-esneklik uygulamalarının en iyi örneklerinin Türkiye'de de uygulanmaya başlaması gerektiğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder