8 Ekim 2011 Cumartesi

Ofis Havası Çalışan Verimliliğini Etkiliyor


Ofis ortamında çalışanlar üzerine yapılan bir araştırma iç mekândaki havalandırma sistemlerinin, çalışan verimliliği üzerindeki etkisi incelendi.
Bir kez daha birçok bulaşıcı solunum yolu hastalığının düşük havalandırma oranlarında daha fazla görüldüğü ortaya çıktı.
ABD’de 100 ayrı ofiste yapılan araştırmada, temiz hava sağlanamayan ofis ortamlarında hastalık sebebiyle izne ayrılan kişi sayısının diğer ofislerden yüzde 65 daha fazla olduğu ortaya çıktı.
ABD’de 100 ayrı ofiste yapılan araştırmada her bir kişi için 83 metreküp temiz hava (yoğunluk) düşünüldü ve bu havanın yetersiz sağlandığı ofislerdeki hastalık-izin oranları araştırıldı. Hastalık ya da işe gelmeme oranı, bir binada insan başına düşen havalandırma oranı ile bağdaştırılarak geliştirildi.
Havalandırma, filtrasyon olmadan (hava temizleme-filtreleme) ve partikül tortuları arındırılmadan gerçekleştirildiğinde, hastalıklara da davetiye çıkartıyor. İş verimliliğinin düşmesine de neden olan havalandırma bozuklukları, çalışanların sinirli, yorgun ve halsiz olmasına da yol açıyor.
Havalandırma Oranı Ve Performans
Havalandırma oranı ile performans arasındaki ilişkiyi kurabilmek için, mekân çalışmaları yapılmış ve bu çalışmalardan elde edilen verileri kontrollü laboratuvar ortamında toplanmış. ABD’de 100 ayrı ofiste yapılan araştırmada, temiz hava sağlanamayan ofis ortamlarında hastalık sebebiyle izne ayrılan kişi sayısının diğer ofislerden yüzde 65 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Hissedilen hava kalitesinde değişimler ve iş yerindeki performans değişimleri arasında yüzde 65’lik belirgin bir oran artışı bulunmaktadır.
Ayrıca ısıtma ve soğutma etkisi de çalışan hayatını etkileyen diğer bir faktördür. 26 çalışmadan elde edilen 150 performans değerlendirmesi eş zamanlı olarak sıcaklık ve ölçülen performansı açıklamaktadır. Burada türetilen değerler yükselen sıcaklıkla azalan performansı göstermektedir. Yüzde 100 olan maksimum performans 21.6 °C’de sağlanabiliyorken,  30 °C sıcaklıkta performansın yüzde 20 daha azaldığı araştırma sonuçlarında elde edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder