8 Ekim 2011 Cumartesi

Fransa'da "İslam korkusu" tetikleyen araştırma


Burka ile başlayan, sokakta namaz kılınmasının yasaklanmasıyla devam eden Avrupa'nın en çok Müslüman yaşayan ülkesi Fransa'da İslam korkusu son olarak Paris banliyölerindeki problemlerin araştırıldığı bir çalışmada tekrar gündeme geldi. Araştırmada İslam'ın 'problem kaynakları' arasında sayılması tepkiye yol açtı.
Barındırdığı birçok Afrika kökenli vatandaşıyla en geniş Müslüman nüfusa sahip Fransa'da hükümet uyguladığı politikalarla Müslüman halkın tepkisini çekmeye devam ederken, siyaset bilimci Gilles Kepel başkanlığında yapılan İnstitut Montaigne tarafından yayınlanan araştırma Müslüman halkın büyük tepkisini çekti. Paris'in banliyölerindeki problemlerin araştırıldığı araştırma, İslam'ı bu bölgelerde yaşanan problemlerin sebeplerinde biri olarak gösteriyor.
Kepel başkanlığındaki araştırmacı gurubun 'Cumhuriyetin banliyöleri' başlığı altında yaptığı çalışmada, banliyölerdeki sorunlara burada yaşayanların İslam'a bağlılığının sebep olduğu iddia ediliyor. Bu yüzden halkın yeterince Fransa'ya entegre olamadığı belirtilen araştırmada, çözümün Fransa hükümetinin bu bölgelerde oluşan 'İslam kimliğini' en aza indirgemesinden geçtiği savunuluyor. Banliyölerdeki İslamlaşmanın tarihine de vurgu yapılan araştırmada, bölgede "gereğinden fazla cami bulunduğunun" da altı çiziliyor.
"ÇOCUKLARI 'HELAL GIDA' KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİYORLAR"
Gilles Kepel, araştırmada okul kantinlerini örnek aldıklarını belirterek,"ilk gelen neslin çocuklarını helal yemek konusunda bilinçlendirdiğini ve bunun da nesilden nesile devam ettiğini gözlemlendiğini' söyledi . Helal haram konusunda duyarlılığın Müslüman çocuklarının Fransız kültürüne adaptasyonunu zorlaştırdığını belirten Kepel 'domuzun haram olduğunun yeni nesillerin kafasından silinemediğini' kaydetti. Fransız kültürünün önemine de vurgu yapılan araştırmada, "okulda aynı masada yemek yemek birlikteliğin başlangıcıdır" yorumunda bulunuldu.
Fransa'daki Müslüman derneklerinin tepkisini çeken araştırma, inançların özgürce yaşanmasına müdahale olarak değerlendiriliyor.
Fransa'da halen çoğu Kuzey Afrika kökenli ve daha önce Fransanın sömürgesi olan ülkelerden gelen yaklaşık 6 milyon Müslüman yaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder