24 Ekim 2011 Pazartesi

18 yıllık bilimsel çalışmanın sonucu: Cep telefonu ve beyin kanseri arasında bağlantı bulunamadı


Danimarka'da Kanser Epidemiyolojisi Kuruluşu tarafından yürütülen ve 18 yıl süren bilimsel araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre cep telefonu ile beyin kanseri arasında ilişki bulunamamış.
Cep telefonları ile beyin kanseri riski arasında potansiyel bağlantının araştırıldığı ve şimdiye kadar gerçekleştirilen en uzun araştırma olduğu belirtilen bu en son çalışmaya göre uzun süreli cep telefonu kullanıcılarında beyin tümörü ya da herhangi bir kanser çeşidinde artış olduğuna dair herhangi bir kanıt elde edilememiş.
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Kanser Epidemiyolojisi Kuruluşu tarafından yürütülen ve British Medical Journey'de yayımlanan çalışma dahilinde 30 yaş ve 30 yaşın üstündeki 360 bine yakın sayıda Danimarkalı'dan veri toplanırken,  katılımcılar 1995 yılı öncesinde cep telefonu kullanan ve kullanmayanlar olarak ikiye ayrılmışlar.
18 yıllık bilimsel çalışmanın sonucu: Cep telefonu ve beyin kanseri arasında bağlantı bulunamadı cep telefonu
Araştırmada 1990 yılından 2007 yılına kadar, merkezi sinir sistemi tümörüne ilişkin toplam 10,729 vakanın rapor edildiği belirtilirken netice itibarı ile cep telefonu kullanıcıları arasında kanser belirtisinin arttığına dair bir bulgu edinilmediği ifade ediliyor. Üstelik, ne uzun süreden beri cep telefonu kullanan kişilerin olsun ne de yakın bir geçmişte kullanmaya başlayanların olsun, şakak loblarında -ki vücudun cep telefonuna en fazla maruz kalan bölümü burası- beyin tümöründe artış olmadığı saptanmış.
Özetle araştırmaya göre, cep telefonu ve beyin kanseri arasında bir ilinti yokmuş gördüğümüz gibi. Tabii yine de biz bu sonucu saatlerce konuşmanın zararlı olmadığı şeklinde yormasak iyi olur. Ne de olsa en azından değerli vaktimize ve cebimize zararlı olduğu kesin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder