14 Haziran 2017 Çarşamba

Üreten kadın mutlu oluyor

İZMİR'in Seferihisar ilçesindeki kadın üreteci pazarlarında araştırma yapan İzmir Ekonomi Üniverdsitesi (İEÜ) Sosyoloji bölümü öğrencileri, kadınların çalışmaya başladıktan sonra yaşam kalitesinde artış yaşandığını ve birçoğunun antidepresan kullanımını bıraktığını belirledi.
İEÜ Sosyoloji Bölümü öğrencileri, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Erol Işık ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Nizam danışmanlığında Seferihisar Belediyesi işbirliğiyle Seferihisar ve Sığacık'ta kadın üretici pazarlarına dâhil olan kadınların, sosyoekonomik ve sosyokültürel değişimlerini araştırdı. Kadınların yüzde 93'ü ürettiklerini pazarda satmaya başladıktan sonra mutluluklarının arttığına dikkat çekerken, yüzde 80'i hane gelirinin arttığını kaydetti. Kadınlar, ayrıca ürünlerin sunumu, müşterilerle ilişkiler ve dil öğrenme konularında kurslar ve seminerler talep ettiklerini de bildirdi. Araştırmaya katılanların yüzde 63'ü pazara aile ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla başladığını bildirdi. Aile üyelerinin yüzde 93'ü kadınların pazara katılma kararına onay verdi. Kadınların yüzde 61'i yaşam kalitesinin, yüzde 88'i özgüvenlerinin, yüzde 70'i çevrelerinin kendilerine saygısının arttığını ifade etti.
Araştırmanın sonuçları, Prof. Dr. Işık ve Yrd. Doç. Dr. Nizam yönetiminde, öğrenciler Birce Göktaş, Ekin Dorak, Saniye Aslı Gül, Aysel Kadriye Şirikçi, Dilek Bulut, Büşra Afacan, Osman Eryiğit ve Dilan Erdem tarafından Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'e sunuldu. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, sonuçları değerlendirerek, "Yerel yönetim projelerinin üniversite eğitim programıyla buluşması o projelerin uygulama kabiliyetini ve gücünü arttırıyor. Bu çalışma eksiklerimizi görmemizi sağladı ve önümüze daha sağlam bir yol haritası çıkardı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile gelecekte de yeni projelerde yer alacağız" dedi.
S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer de, ilçenin kalkınmasında kadınlarla yapılan çalışmaların iyi sonuçlar verdiğini, bunun bilimsel bir araştırma sonucu olarak görmenin gurur verici olduğunu söyledi.
İEÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Nizam ise, ilçede 2010 yılından bu yana kadınların ekonomik gücünü desteklemeye yönelik kırsal kalkınma modelinin uygulandığını belirterek, "Kamusal mekânı daha fazla kullanmak, daha fazla görünür olmak, ev ekonomisine katkıda bulunmak, eşlerinden para istemek zorunda kalmamak kadınları mutlu ediyor. Emeklerinin değerlendiğini görmek ve dedikoduya dayalı sosyalleşme kıskacından uzak kalmak kadınların mutlu hissetmesinin en önemli nedenlerini oluşturuyor. Derinlikli mülakatlarda birçok kadın yaşadıkları bunalımdan pazar sayesinde kurtulduğunu, hatta antidepresana artık ihtiyaç duymadığını belirtti. Pazarda yer alan kadınlar ayrıca, Seferihisar Belediyesi'nin kendilerine olanak sunmasından mutluluk duyarken, ilçenin kalkınmasında ve tanınmasında da önemli bir aktör olduklarını düşünüyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder