21 Haziran 2017 Çarşamba

İzmir'de çocuk istismarında şok artış

İzmir’de çocuğa yönelik şiddet ve cinsel istismar suçları endişe verici şekilde artıyor. İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi’ne 2015 yılında yapılan başvuru sayısı 715 iken, bu rakam 2016-17 Nisan ayları arasını kapsayan dönemde 3 bin 100’e yükseldi. İzmir Barosu Genel Sekreteri ve Çocuk Hakları Merkezi sorumlusu Avukat İlke Erol, Aydınlık Ege’ye sorunun çözümüyle ilgili çalışmaları anlattı. Erol, çocuğa yönelik cinsel istismarın kanayan yara olduğunu belirterek, “İzmir’e haksızlık etmek niyetinde değilim ama artan olayları da göz ardı edemeyiz. 2016-2017 Nisan ayları arasında CMK servisimize cinsel istismar başvurusu 3 bin 100’e ulaştı” dedi.
CİNSEL İSTİSMAR İLK SIRADA
Avukat Erol, çocuklara yönelik suçlarda, cinsel istismarın yüzde 49 oranıyla ilk sıralarda olduğuna dikkat çekti. Erol, şunları söyledi: “Ensest ilişki, aile ve çocuğun güvenerek yanına gittiği kişiler tarafından yapılıyor. Çocuklar en güçsüz en korunmasız varlıklar. Bu nedenle sorun yaşadıklarında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne (ASPİM) ya da bize başvurabilirler. Bizim amacımız çocuğu korkuyla donatmak değil. İzmir Barosu Çocuk Hakları birimi olarak belediyelerde, okullarda rehber öğretmenlerin öngördüğü zamanlarda ergen psikoloğu ile beraber, çocukları ve öğretmenleri eğitmek için ders vermeye çalışıyoruz. İzmir Büyükşehir, Karabağlar, Bornova, Urla ve Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı semt merkezlerin de ebeveynlere eğitim veriyoruz. 14 Şubat’ta Adliye Çocuk Hakları Merkezimizi hizmete geçirdik. Sabit hat aldık, 400 00 14 numaralı telefondan tüm vatandaşlar ulaşabilirler. Devletin hattı ise Alo 186 şeklinde, ASPİM’e aittir. İzmir Adliyesi’nde gönüllü bir avukatımız sabah dokuz akşam altı nöbet tutuyor. Çocuk Hakları Merkezimizde yüze yakın avukat görev yapıyor. Şikayetlerin yüzde 60’ı okullardaki rehber öğretmenler tarafından yapılıyor. Baroya gelen şikayetlerin yüzde yüzü gerçek. Adli sürece böylece girmiş oluyor. 6284 sayılı kanuna göre kadına ve çocuğa şiddet ya da cinsel istismar uygulanıyorsa hem çocuk hem anne koruma altına alınıyor.”
ÇOCUK İŞÇİLİĞE SON
Avukat Erol, çocuk işçilik konusuna da değindi. Erol, “On beş yaşındaki tüm çocukların yeri oyun alanları olmalı. Çıraklık kanunu var ama o da on sekiz yaşa çekilmeli. Yasa gereği on sekiz yaş altı tüm bireyler çocuktur. On beş yaş altı çocuklar çıraklık adı altında istismar ediliyor” dedi. 4+4+4 sisteminin uygulamaya konulmasından sonra çocuk işçilik yaşı, on üçe inmiştir. Kayıt altına alınabilen rakam bu. Zorunlu eğitim yaşı düşürüldüğü için çocuklar okulunu bitirmeden çalışma hayatına atılıyor. Bütün toplum çocuğu korumak zorunda sadece polis, okul ya da sosyal hizmetler değil. BU anlamda duyarlı olunmalı” ifadelerini kullandı.
Reklamdan sonra devam ediyor 

Uyuşturucu konusunun çocukları olumsuz etkileyen bir diğer konu olduğunu anlatan İlke Erol, “Baro olarak madde bağımlısı çocukları da araştırıyoruz. Ama burada Çocuk Madde Bağımlısı Tedavi Merkezi (ÇAMATEM) yetersiz kalıyor, yatak sayısı yetersiz” uyarısında bulundu.
İKTİDAR SUÇ ATMOSFERİ YARATTI
Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği Genel Başkanı Canan Arıtman, çocukları hedef alan suçların iktidarın yarattığı atmosferle birlikte arttığına dikkat çekti. Arıtman, “Bu ülkede her gün dört ila altı saat ara ile çocuğa karşı suç işleniyor. Çocuklar şiddet ve istismara maruz kalıyor. Bu ortam siyasi iktidarın yarattığı atmosferdir. Dokuz yaşında evlendirilenler çocuktur, kadın değildir. Devletin çocuğa karşı şiddeti ve istismarı caydırma politikası yok. Gerçek istatistik rakamları da bilinmiyor. Çocuğa karşı suçların yüzde on beşi kayıtlara geçiyor yüzde seksen beşi bilinmiyor. Aile içi ensest ilişkilerin ise sadece yüzde beşi adliyelik oluyor. Karma eğitim kalktıkça otobüsler ve kamu alanlarında haremlik selamlık arttıkça suç oranı artıyor” ifadeleriyle durumun vahametini anlattı.
YAPILMASI GEREKENLER
Arıtman, çözüm noktasında dernek olarak yaptıkları faaliyetleri ve yöneticilerin yapması gerekenleri şöyle anlattı: “Devlet kadını ve çocuğu koruyan caydırıcı yasal önlemler almalı. Bazı cezalar arttırılmalı. Polis, jandarma ve diğer devlet kurumları bu kararın arkasında durmalı. Örneğin İngitere’de küçük yaştaki insanlara tecavüz suçunun cezası ağırlaştırılmış müebbettir. Ben milletvekili iken bu konuda yasa önerisi getirdim anket yaptım bir milyon elli bin kişi yasa önerisini o gün için destekledi. Derneğimizde bu konuda rehber öğretmenlerle birlikte dersler verdik. Rehber öğretmenler çocuk suçlarını Emniyete bildirmediklerinde suç işlediklerini bilmiyorlar. Ülkedeki tüm anne babalar çocuk eğitimi ve aile danışmalığı eğitimi almalı.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder