21 Haziran 2017 Çarşamba

Türkiye’nin Anne-Çocuk Dünyasını Anlatan Dev Araştırma: Kids&Mums

Türkiye’de bir anne çocuklarıyla ortalama kaç saat ilgilenir? Peki alışveriş yaparken son kararı kim verir; anne mi çocuk mu? Sahiden “Çocuklar artık sokakta oyun oynayamıyor” mu? Bütün bu soruların yanıtlarını IPG bünyesindeki uluslararası araştırma şirketi MBI tarafından hazırlanan “Kids & Mums” (Çocuklar ve Anneler) araştırmasında bulabilirsiniz.
TUIK’e göre Türkiye’de çocukların gündüz bakımından sorumlu olanların yüzde 86’sı anneler ve bu durum, çocuk ürünleri pazarı için yapılan planlamalarda annelerin merkezi bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Kids&Mums markalara ve medya kuruluşlarına bu dünyanın kapılarını açmak üzere tasarlandı. Farklı yaş ve cinsyetteki çocuklar nerede ne yapıyor, annelerinin katılımı ne, favori kahramanları kim, en çok izledikleri TV kanalı, hayranı oldukları youtuber’lar, bildikleri, tükettikleri markalar, internette hangi cihazla hangi içerik peşindeler, vb? Kids&Mums, çocuk pazarlama iletişimi stratejilerine ışık tutacak önemli konuları içeriyor.
Anne ve çocuklarıyla aynı anda, 2250 kişi ile tabletle yüz yüze görüşmeyi içeren Kids & Mums araştırmasının sonuçları ise oldukça çarpıcı:
  • Oyuncak pazarının 4.8 milyon TL olarak tahmin edildiği araştırmada çocuk başına yıllık ortalama 248 TL harcama yapıldığı belirtiliyor. Çocuklara oyuncak alanların yaklaşık yarısının özel bir sebebi yok iken her 3 kişiden birisi doğum günleri için oyuncak aldığını söylüyor.
  • Anneler çocuklarıyla “başbaşa, başka bir işle uğraşmadan’’ ortalama 2 saat 42 dk saat geçiriyorlar. Bu süre çocukların yaşı küçüldükçe artıp, büyüdükçe azalıyor, öyle ki 0-3 yaş grubunda 4 saati buluyorken 13-14 yaş grubunda 2 saatin altına iniyor. Çalışma çalışan annelerin çalışmayanlara göre sadece 18 dk daha az çocuğuyla ‘’kaliteli zaman’’ geçirdğini ortaya koyuyor.
  • Çocuklara yönelik TV kanalları arasında annelerin karara katılımı yaş grubuna göre büyük farklılık gösteriyor. Örneğin 4-6 yaş grubu çocukların annelerinin %30’u çocuğu hangi kanalı izleyeceğine karar verirken bu oran 10-12 yaş grubunda %10’lara iniyor. En merak edilen konulardan biri olan annenin çocukla TV başında geçirdiği süre zarfında annenin ne yaptığı? Bu da çocuğun yaşına grubuna göre büyük farklılıklar gösteriyor. Örneğin 0-3 yaş grubunda annelerin yarısından fazlası çocuğu ile birlikte çocuk tv kanalı TV izlerken 7-9 yaş grubu çocuklarda bu oran %24’e iniyor.
  • Çocuğun yaşı ilerledikçe alışveriş sürecinde karar mekanizmalarına katılımı artıyor. Çocuklar cep harçlıkları ile ulaşabildikleri ya da tutku alanını oluşturan ürün kategorilerinde nispeten daha etkinken diğer ürünlerde 13-14 yaşa kadar annenin hakimiyeti göze çarpıyor.
  • Kids&Mums ile “çocukların artık sokakta oynamadıkları’’na dair şehir efsanesi tarihin çöp kutusuna atılıyor. Araştırma sonuçları çocukların hâlâ bir yolunu bulup sokağa çıkabildiğini, küçüklerin de anneleri tarafından parka götürüldüklerini gösteriyor. Online oyun oynama düzeyi yüzde 62 gibi yüksek sayılabilecek bir oranda olsa da çocuklar, hâlâ klasik oyuncaklara ve sokaklara dijital cihazlardan daha fazla zaman ayırıyor.
  • KAYNAK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder