19 Haziran 2017 Pazartesi

‘Çocuklarınıza Süper Baba Olun’


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ebeveynlik davranışlarının incelendiği kapsamlı raporunda babaların çocuklar üzerindeki etkisini araştırdı.
Babalar Günü'nde yayınlanan UNICEF raporunda, çocukların gelişmesinde babaların rolünün çok erken yaşta ortaya çıktığı belirlendi. Raporda, babaların çocuklarına erken yaşlardaki ilgisinin, daha fazla zaman geçirmesinin çocukların pozitif gelişiminde ve yaşamlarındaki başarıda çok önemli bir etken olduğu saptandı.
Ebeveynlik davranışlarında babaların rolünü araştıran UNICEF raporunda, babaların çocuklarıyla erken yaşlarda daha fazla zaman harcamaları gerektiğine işaret edildi. Raporda, babalara çocuklarının sağlıklı gelişimi için kitap okumaları, hikayeler anlatmaları, şarkı söylemeleri, dışarıya götürüp onlarla oyunlar oynamaları, sayı saydırmaları, çizimler yaptırmaları, yemeklerini yedirmeleri önerildi.
UNICEF babalara ”Çocuklarınıza rol model olun. Onlar için birer süper babalar olun” çağrısında bulundu.
Sosyal medyada çocuklarınıza ‘süper babalar’ olun kampanyası
UNICEF, babaları küçük çocuklarının gelişiminde aktif bir rol oynamaya ve çocukların beyninin sağlıklı gelişimi için, sevgi, oyun, koruma ve iyi beslenmenin önemini vurgulamaya teşvik etmek amacıyla ‘süper baba’ kampanyası başlattı.
UNICEF aileleri sosyal medyada Instagram ve Twitter hesaplarında #EarlyMomentsMatter 'hashtag'ini kullanarak, 'süper babalar' olmaya davet etti.
‘Babaların erken yaşlarda çocuklara ilgisi yetersiz’
UNICEF, son araştırmasında 74 ayrı ülkede 3-4 yaşlarındaki çocukların babalarıyla oyun oynamak ve erken öğrenme faaliyetlerinde bulunup bulunmadıklarını araştırdı.
Rapora göre araştırmaların yapıldığı bu ülkelerde 3-4 yaş arasındaki çocukların gelişiminde yüzde 55 oranında babalarının katkıda bulunmadığı saptandı.
Raporda babaların erken yaştaki çocukların sağlıklı gelişimi için yol gösterici olması gerektiği belirtildi. Erken yaşta babalarıyla daha fazla oyun oynayan, zaman geçiren çocukların diğer çocuklara oranla daha başarılı olduğu saptandı.
Chandy: ‘Babaların erken yaşlarda çocuklarıyla daha fazla ilgilenmelerini sağlamalıyız’
Kapsamlı olarak hazırlanan raporun bölüm sorumlusu UNICEF Veri Araştırma Direktörü Laurence Chandy, babaların bebeklerini ve küçük çocuklarını, sevgi, oyun, koruma, besleme de dahil olmak üzere tüm gelişmeleri için elverişli bir ortamın hazırlanması gerektiğini kaydetti.
Chandy, “Babaların çocuklarıyla daha fazla ilgilenmeleri yönünde engeller varsa bu engeller kaldırılmalı. Tüm babaların çocuklarının erken gelişimlerini tam olarak desteklemek için ihtiyaç duyduğu zamana, kaynaklara ve bilgiye sahip olmalarını sağlamalıyız. Bu sayılar bize babaların çocuklarının ilk yıllarında aktif bir rol oynamak için uğraştığının göstergesidir. Ancak rakamlar yeterli bir orana gelmiş değildi. Babaların erken yaşlarda çocuklarıyla daha fazla ilgilenmelerini sağlamalıyız" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder