16 Ağustos 2014 Cumartesi

Obezite 10 kanserin ana sebebi

İngiltere’de ya­pı­lan araş­tır­ma şiş­man­lık ve aşı­rı ki­lo­lu ol­ma­nın en sık rast­la­nan 10 kan­ser tü­rü­ne ya­ka­lan­ma ris­ki­ni ar­tır­dı­ğı­nı or­ta­ya koy­du.

İn­gil­te­re­’de araş­tır­ma­cı­lar ül­ke­de rast­la­nankan­ser tür­le­ri­nin yüz­de 90’ı­nın ge­liş­me­sin­deobe­zi­te­nin önem­li et­ken­ler ara­sın­da ol­du­ğu­nu açık­la­dı.
Lon­dra Hij­yen Ens­ti­tü­sü ­İngiltere’de ya­şa­yan 5 mil­yon kişinin son 7 yıl­da­ki ki­lo de­ği­şim­le­ri­ni inceledi. Araştırma sonucunda her 13-16 ki­lo­ faz­la­lı­ğa sa­hip ye­tiş­kin­de 6 tür kan­se­re ya­ka­lan­ma riskinin za­yıflara gö­re da­ha yük­sek ol­du­ğu be­lir­len­di. Bu ki­şi­ler­de ra­him, saf­ra ke­se­si, böb­rek, döl ya­ta­ğı, ti­ro­id kan­se­ri ve lö­se­mi ris­ki­nin art­tı­ğı tes­pit edil­di.

KİLO TETİKLİYOR

Ayrıca boy kit­le en­dek­si yük­sel­dik­çe ka­ra­ci­ğer, ko­lon, yu­mur­ta­lık ve me­no­poz son­ra­sı me­me kan­se­ri ge­liş­me ora­nı­nın da yük­sel­di­ği an­la­şıl­dı.
 İn­ce­le­me­yi yü­rü­ten Doktor Krish­nan Bhas­ka­ran, kan­ser­den ko­run­mak için boy kit­le en­dek­si­nin ya­kın­dan ta­kip edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni vurguladı. İn­gi­liz Kan­ser Ens­ti­tü­sü­’n­den Tom Stans­feld de, “Yük­sek ki­lo­nun kan­ser ge­li­şi­mi­ni te­tik­le­di­ği ke­sin. Ko­run­mak için ola­bil­di­ğin­ce za­yıf kal­mak ge­rek­” di­ye ko­nuş­tu.


kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder