17 Ağustos 2014 Pazar

Dondurma yiyerek mutlu olun!

Londra'da yapılan bir araştırma; dondurma yemenin mutlulukla yakın bir ilişkisi olduğunu gösteriyor. Araştırmada; dondurma yedikten sonra kişinin beynindeki keyif alanları üzerinde hareketlenmelerin olduğu görülmüş.

Yaz günlerinde daha fazla tercih edilen dondurma, çocuklar başta olmak üzere birçok kişinin zevkle yediği bir süt ürünü. Beslenme uzmanı gözüyle baktığımda; dondurmanın, şerbetli ve hamur içeren tatlılara oranla, kalori değeri bakımından çok daha masum olduğunu açıkça söylemeliyim. Karbonhidrat, protein, A, E, D ve B vitaminler grubunu içeren, aynı zamanda potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi mineraller bakımından zengin olan dondurmanın sağlık üzerinde birçok faydası olduğu da gözlemlenmiş. 

DAHA AZ KALORİLİ 

Herhangi bir çeşit küçük bir kase dondurmanın besin değerini ve enerji içeriğini başka tatlılar ile karşılaştıracak olursak; dondurma bir dilim kekten yüzde 10, dört tane küçük şerbetli hamur tatlısından yüzde 20 daha az kalori içerir. İsveç'te yapılan bir araştırmada; zayıflama döneminde günde en az bir porsiyon süt ürünü yiyen kadınlar, yemeyen kadınlarla karşılaştırılmış. Düzenli olarak dondurma yiyenler; dondurma yedikten sonra doymuş, daha büyük zevkle diyetlerini yapmış ve gün boyunca daha fazla kalori alımından kaçınmaya yönelik içsel bir defans geliştirmiş. 
ŞEKERİ HIZLA YÜKSELTMEZ 
Dondurmada yüksek oranda kalsiyum bulunur. Kalsiyum tüketiminin, çocuklarda kemik gelişimine faydalı olduğu, yetişkinlerde ise kemiklerin sağlam kalarak ileri yaşlardaki kemik erimesi riskini azalttığı belirtiliyor. Yapılan araştırmalar; kalsiyum ile zenginleştirilmiş dondurma yemenin, besin değeri olarak yağsız süt içmekten farksız olduğunu gösteriyor. Düşük glisemik indeksi ve glisemik yükü sayesinde dondurma, kan şekerini şerbetli tatlılar gibi kısa sürede hızla yükseltmez. Dondurma üzerinde yapılan bazı araştırmalar; dondurmanın sağlıklı obezlerdeki insülin direncini olumsuz yönde etkilemediğini belirtiyor. Bu bahsettiğim faydalı özelliklerin yanı sıra, şu anda gündemde olan sağlık ve beslenme ile ilgili araştırmaların en popülerlerinden birinde; dondurma ve mutluluk arasındaki ilişkinin oldukça yakın olduğundan bahsediliyor. Peki, dondurma yemek bizi nasıl mutlu eder? İşte yanıtı: 
 Dondurmanın beyin üstündeki etkisi: Araştırmalar; bir kase dondurma yemenin ve en sevilen müziği dinlemenin beyindeki aynı bölgeleri uyardığını söylüyor. Londra'da yapılan çalışmada, dondurma yiyenlerin beyinlerindeki aktivite izlenmiş; dondurma yenildiği süre içinde beyindeki keyif alanları üzerinde hareketlenme görülmüş. 
 Dondurmanın psikolojik etkisi: Amerika'daki reklamlarda depresyona girmiş kişilerin hep dondurma yiyerek kendilerini daha iyi hissettikleri vurgulanıyor. Bunun bir pazarlama tekniği olmadığını ve arkasında bilimsel bir açıklamanın olduğunu belirtmeliyim. Çalışmaların sonuçları; dondurmanın içindeki şekerlerin, mutluluk hormonu serotoninin hızlı salgılanmasında etkili olduğunu gösteriyor. Dondurmayı içindeki şeker oranının diğer tatlılara oranla daha az olduğunu bilerek tüketmek, kişiyi psikolojik olarak rahatlatıyor. 

ANTİDEPRESAN YERİNE 
 Dondurmanın fizyolojik etkisi: Belçika'da yapılan bir araştırmada; belirli zamanlarda kişilerin beyinsel aktiviteleri izlenmiş. Ancak, bu kişilerin dondurma tüketirken tat ile ilgili beyinsel bir uyarının olmaması için midelerine tüp bağlanmış ve mideye o şekilde dondurma verilmiş. Mideye dondurma verildikten sonra, beyinsel aktiviteler tekrar izlenmiş. Tat almadan mideye gönderilen dondurmanın da, beyindeki mutluluk bölgelerini canlandırdığı gözlemlenmiş. Bu kişilerin antidepresan almaktansa dondurma yiyerek mutluluk seviyelerini iki katına çıkarabildikleri belirtilmiş. Sonuçta; tatlı ihtiyacınızı bir küçük kase, hijyenik paketlerde sunulan, son kullanma tarihi geçmemiş dondurma ile karşılamanızı öneririm. 

kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder