17 Ağustos 2014 Pazar

Doymuş yağı Fransa akladı

Kalp krizine neden olduğu gerekçesiyle 40 yıldır “Tüketilmemeli” denilen doymuş yağ aklandı. New Scientist dergisi bu tezi savunan araştırmanın önemli bir açığını buldu: Aksi sonuçların ortaya çıktığı Fransa göz ardı edilmiş.

Bilim dünyasını yıllardır meşgul eden doymuş yağ tartışması büyüyor. ABD’de yayımlanan New Scientist dergisi yağ tartışmasını bugüne dek ele alınmamış yönleriyle kapağına taşıdı. Tartışmanın kaynağı 1940’lı yıllara uzanıyor. ABD’de bulunan Minnesota Üniversitesi’nden Ancel Keys, orta yaşlı erkeklerde gittikçe artan kalp krizinin kaynağına ulaşmak için doymuş yağın etkisini araştırmaya başladı.

Beslenmeden çıkarıldı
Bilim adamı Akdeniz ülkeleri ve Japonya’da kalp krizi vakalarının diğer ülkelere göre daha az olduğunu tespit etti. Araştırma sonucunda bu ülkelerde doymuş yağın daha az tüketildiğine dikkat çekti. 1958’de gerçekleştirdiği ‘Yedi ülke çalışması’ adlı araştırmasında da ABD,FinlandiyaHollandaİtalya, Yugoslavya, Yunanistan ve Japonya’dan yaşları 40 ila 59 arasında değişen 12 bin 763 erkeğin beslenme düzenlerini ve sağlık durumlarını inceledi. Araştırmada tüketilen doymuş yağ oranı arttıkça kalp krizi riskinin de arttığı tespit edildi. Sonraki yıllarda da Keys’i destekleyecek türde birçok araştırma yapıldı. 1980 yılında ABD’de, 1991 yılında daİngiltere başta olmak üzere doymuş yağı beslenme düzeninde en aza indirgeyecek şekildeki kurallar benimsenmeye başlandı.

Bağlantı yok
Ancak 2010 yılı itibariyle 40 yıllık beslenme kurallarını tersine çevirecek araştırmaların temeli atıldı. ABD’de yapılan bir araştırmada 21 ayrı çalışmada incelenen 348 bin kişinin sağlık durumlarına bakıldı. Buna göre, doymuş yağın kalp krizi riskini artırdığına dair bir kanıt bulunamadı. Geçtiğimiz mart ayında yapılan bir diğer araştırma da bir öncekini destekledi. 18 ülkeden 640 bin kişinin incelendiği araştırmada yine doymuş yağ ve kalp krizi arasında bağlantı tespit edilemedi.

Güvenilirliği sarsıldı
Tüm bunlar Keys’in araştırmasıyle ilgili şüpheleri körükledi. Bilim adamının araştırmasına kalp krizi oranı düşük olan ancak doymuş yağ içeren tereyağını fazla tüketen Fransa’yı katmaması şüphelerin en büyüğü oldu. Keys ayrıca Yunanistan’ı araştırmasına kattığı sırada ülkede ‘Büyük Perhiz’ denilen 40 günlük oruç uygulanıyordu. Bu 40 günde Yunanlar hayvansal gıdaları yemiyor. Böylece Keys’in araştırmalarında Yunanların tükettiği doymuş yağ oranı diğer dönemlere göre oldukça düşük çıktı. Tüm bu bulgular Keys’in araştırmasının güvenilirliğini sarstı.


Etteki zararlı sütteki faydalı
Öte yandan tüm doymuş yağların aynı olmadığına dair araştırmalar da bulunuyor. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre kırmızı ette bulunan doymuş yağın kalp krizi riskini artırdığı ancak süt ürünlerinde bulunan aynı oranda doymuş yağın bu riski azalttığı tespit edildi. Araştırmaya göre, etten alınan doymuş yağ oranı yüzde iki azaltılarak yerine aynı oranda süt ürünü konduğunda kalp krizi riski yüzde 25 azalıyor. Aynı şekilde peynir ve tereyağı yemek de kalp krizine sebep olan kötü kolesterol oranını artırmıyor. Doymuş yağ, et, süt ürünleri, Hindistan cevizi, kakao yağı, yumurta sarısı gibi yiyeceklerde bulunuyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder